недеља, 17. фебруар 2013.

Essential X-Men 1

Stari tim
Tim mutanata X-Men su 1963.godine osmislili Sten Li i Džek Kirbi i od tog trenutka su postali jedan od  najprepoznatljivijih timova superheroja u Marvelovim stripovima pored Osvetnika, Fantastične Četvorke i drugih.Prvobitnu ekipu su činili Kiklop, Ledeni, Zver,Anđeo i Marvel devojka pod vođstvom profesora Ksavijera, a kasnije im se pridružuju Polaris i Haos. Za razliku od ostalih tadašnjih superheroja njihove moći nastaju usled posedovanja X-gena (zajednički je za sve mutante u Marvelovom univerzumu). Njihove prve avanture su sakupljene u izdanjima Marvel Essential Classic X-Men, kojih ima ukupno tri i pokrivaju period od 1963. do 1975.godine. Upravo te 1975.godine dolazi do preporoda ovog stripa pod autorima Len Vajn ,Dejv Kokram i Kris Klermont. Većina starog tima odlazi nakon događaja na ostrvu Krakoa i čitaoci se polako navikavaju na , danas gotovo ikonične, nove članove X-mena kao što su :Vulverin, Storm, Kolos, Noćna Senka,Benši  i drugi.
Zajedno oni čine novi tim mutanata koji je na početku pomalo disfunkcionalan, pošto se nisu još navikli n timski rad, ali pod budnim okom novog vođe Kiklopa i brojnim satima provedenim na treningu oni stasavaju u jedan od najmoćnijih timova ikada.


   Ovo izdanje izdavača Čarobne knjige obuhvata brojeve #94-119 i Giant Size X-Men #1 tokom kojih se oni  susreću sa  Magnetom, Čuvarima, Gromadom, Ka-zarom, Mesmerom i Ši'arima. Klermontov scenario je zabavan i često pruža scene koje ukazuju na to kakva se opasnost po X-Mene sprema u bližoj budućnosti.Obično se primećuju kao male pauze u radnji tokom jednog broja ali se kroz nekoliko brojeva shvata njihova prava svrha.

Ocena:  


 

Нема коментара:

Постави коментар