субота, 22. јун 2013.

Čovek od Čelika


Režiser:Zack Snyder
Scenario: David Goyer, Christopher Nolan, Jerry Siegel & Joe Shuster (stripovi)

Konačno je stigao dugo očekivani novi film o Supermenu ,,Čovek od čelika" (Man of Steel). Zek Snajder i Kristofer Noulan  nam ponovo predstavljaju jednog od najpoznatijih superheroja svih vremena. Uspevaju da nam ispričaju dobro poznatu priču na novi način.Film je prvenstveno naučno fantastična drama koja se bavi vanzemaljcem koji se suočava sa mnogim izazovima dok pokušava da pronađe svoje mesto unutar ljudske vrste. Mladi Klark Kent, koga tumači sjajni Henri Kavil,  oseća veliku otuđenost zbog velikih moći  koje ga dele od običnih ljudskih bića.
Kao vanzemaljac poslat sa umiruće planete Kripton, Kal-El (Klark) se često susreće sa pitanjem razloga svog boravka na Zemlji i sopstvenim  položajem među ljudima. Nakon pojave Generala Zoda (Majkl Šenon) i njegovih podređenih među kojima se ističe i opaka Faora (Antje Traue)  Klark je primoran da bira između sveta koji ga je usvojio i svojeg rodnog naroda. Njegov izbor nije nimalo lagan, a pri tome pokazuje snažan moralni kodeks čijem su stvaranju mnogo pripomogli Jor-El (Rasel Krou) i Džonatan Kent (Kevin Kostner). Zato on preuzima na sebe ogromnu odgovornost kada postaje nova nada, čiji simbol nosi na grudima, čovečanstva.

Snajder uspeva da izbegne korišćenje kriptonita pa se  na  interesantan način poigrava sa ostalim slabostima glavnog junaka i negativaca. Ovaj Supermen nije svemoguć, još je početnik i veoma je reakcionaran. Ali iako je još neiskusan , njegove vrline su očigledne. Pored njega se takođe ističe nova  Lois Lejn , koju tumači Ejmi Adams, koja dokazuje zašto se smatra vrhunskim novinarem istraživačem.
Zod i Faora

Režiser ne pokušava da imitira dosadašnje filmove o ovom junaku, već stvara sopstvenu verziju Supermena. U nekim trenutcima Supermen donosi odluke koje ne odgovaraju očekivanjima pojedinim tvrdokornim i staromodnim obožavaocima, mada treba imati u vidu da su se slične stvari dešavale i ranije (za one koji znaju na šta se to odnosi, neka obrate pažnju na kraj filma Supermen 2). Treba imati u vidu da Supermen proslavlja svoj 75.rođendan i ovaj film je pravi način da se osveži stara legenda.

Mogućnosti za nastavke
 Ocena:

Нема коментара:

Постави коментар