уторак, 29. октобар 2013.

dr Morgue: Savršena smrt



Izdavačka kuća Padora nam nudi još jedan zanimljiv naslov italijanskog Star Comics-a. Radnja prati kanadskog patologa italijanskog porekla po imenu Jorik Malatesta. Ono što ga izdvaja od drugih patologa je njegova genijalnost u pogledu rešavanja najtežih ubistava. Ta njegova sposobnost seže  do te mere da mnogi smatraju da Jorik ima poseban odnos sa smrću.

 Autorke Rita Porretto i Silvia Mericone su stvorile lik Jorika Malateste kao  interesantnu mešavinu ponašanja (i pomalo izgleda) doktora Hausa i mentalnih sposobnosti i imaginacije Vila Grejema. Iza te njegove sposobnosti se krije  kombinacija Asperger sindroma i duboke traume koju je proživeo nakon što mu je pre mnogo godina verenica Hana ubijena pod misterioznim okolnostima. Njeno ubistvo ga često proganja u vidu noćnih mora.

  Jorik, istražujući prividna samoubistva otkriva da ima posla  sa proračunatim ubicom koji svoje žrtve veša na način koji je nekada bio popularan u sudskoj praksi. Pored rešavanja slučaja ubice on se suočava sa sopstvenim problemima koji prate Asperger sindrom.

Ono što ovaj strip izdvaja od sličnih stripova , kao što je i Eternity od Jeff Lemire-a (koji je izašao godinu dana posle dr Morg-a) i tv serija je odlično osmišljen glavni lik. Njegovo  ime, Jorik, je sasvim sigurno dato prema neizostavnoj lobanji kojoj se Hamlet obraća tokom Šekspirove tragedije.
U svom dnevniku o sebi misli sledeće: ,,Ali ja nisam sudija niti krvnik, ja sam onaj koji stoji na strani mrtvih." Pored imena, zanata i prilično hladnog, gotovo mrtvačkog (pun intended) pogleda na svet on se još i vozi pogrebnim automobilom. Sasvim je jasno zašto se strip zove dr Morgue. Crtež Frančeska Bonano-a  je kao poručen za ovakvu priču.

Ocena:










Нема коментара:

Постави коментар