четвртак, 27. фебруар 2014.

Američka noćna mora


Avantura pisca Alana Vejka (Alan Wake), glavnog junaka prethodne istoimene igrice, se nastavlja u vidu kratke ekspanzije ,,Alan Vejkova američka noćna mora". Ukoliko volite horror žanr a niste odigrali prethodni deo onda je bolje da to učinite što pre.  Oni koji su to još ranije prešli sigurno znaju da je  Alan ostao zarobljen na ,,mračnom mestu" na dnu Cauldron reke, a tema ovog kratkog nastavka je njegova borba da se vrati u stvarni svet i pobegne iz naizgled beskrajno ponavljajuće epizode fiktivne tv serije ,,Night Springs" (čiji je uzor Zona Sumraka).

Pomalo liči na Bejts motel, zar ne?

Tokom kraja specijalne dlc epizode ,,The Writer" (iz prethodne igre) Alan počinje pisati scenario pod nazivom ,,Povratak" (The Return) pomoću kojeg bi mogao pobeći iz ,,mračnog mesta". Ispostavlja se da je scenario sličan  epizodi izmišljene serije ,,Night Springs" gde je Alan radio kao scenarista tokom početka svoje karijere, tako da je igra smeštena u tom izmišljenom prašnjavom južnjačkom gradiću koji podseća na Arizonu. Tokom 3 nivoa Alan pokušava da izdejstvuje da epizoda u koju je sebe smestio ima srećan kraj ali mu to onemogućava njegov zli duplikat poznat kao ,,Mr Scratch", čije ime se zapravo ne može izgovoriti, nego se samo čuje grebanje umesto toga (očigledno su to lavkraftovske ideje na delu), koji ga po završetku trećeg nivoa vraća na sam početak. Usled toga igra je poprilično sklona ponavljanju iste formule iz nivoa u nivo ali se makar težina i delovi scenarija
menjaju usput.


Zaplet nije na nivou onoga iz prošle igre ali je ovde pažnja više usmerena na akcioni deo. Mehanika je ista kao i prošlog puta pošto se opet koristi borba pomoću svetlosti protiv različitih mračnih sila koje su ovde mnogo raznovrsnije nego u prošlom delu. Senovite drvoseče nisu više jedine sorte neprijatelja, dodati su i neprijatelji  koji se dupliciraju pri kontaktu sa svetlošću , pojedini koji se pretvaraju u jato vrana i razni drugi tipovi spodoba koje vrebaju u mraku. Nisu  samo neprijatelji raznovrsniji, to se odnosi i na  arsenal oružija koji je dostupan na raznim mestima uz odgovarajući broj pronađenih stranica rukopisa. Ovo posebno dolazi do izražaja u novom tokom specijalnog survival mode-a ,,Fight till dawn"  gde Alan mora izdržati nasrtanja hordi protivnika tokom 10 minuta. Borba se u tom slučaju odigrava na 4 potpuno nove i odlično dizajnirane mape.

Fight till dawn
Američka noćna mora ne nudi neku impresivnu nadgradnju na original priču, ali opet treba imati u vidu da je ovo prvobitno bilo namenjeno kao poseban dlc paket  za Xbox live arcade. Nema nekih posebnih trenutaka  strave kao u prošlom delu a sporedni likovi (mahom žene) su pomalo neinteresantni osim Mr.Scratch-a i njegovih uvrnutih video snimaka na tv-u. Igra nije škrta na dodatnom sadržaju tipa radio emisija,postera u pozadini i snimljena je nova pesma izmišljene grupe Stari bogovi Asgarda (Old gods of Asgard) ,,balance slays the demon". Ali sve to igru ne čini manje zabavnom ukoliko ste veliki fan Alana Vejka. Atmosfera je različita od prethodnog dela, manje je napeta ali je južnjački abijent izvrsno napravljen. Ovu igru  treba posmatrati kao jednu zanimljivu dodatnu epizodu u Alanovom životu  ,pošto ona kao ekspanzija upravo to i jeste, a ne kao pravi nastavak koga još uvek nema na vidiku. Ako vam je potrebno nekoliko sati zabave onda se pridružite dragom nam piscu, uzmite baterlampu i pištolj u ruke i pravac na mračne sile!Ocena:
Нема коментара:

Постави коментар