понедељак, 21. јул 2014.

Spawn prvi tomSpawn, poznat je mnogima koji nisu ni otvorili strip po istoimenom filmu iz 1997. ili pak po animiranoj seriji ili igricama i kolekcionarskim figurama. Spawn je značajan kao jedan od prvih stripova novonastale nezavisne izdavačke kuće Image comics koja se oformila 1992. kao jedna od prvih američkih izdavačkih kuća koje su omogućavale umetnicima da zadrže prava na likovima koje su stvorili. Na taj način bi autori imali kreativnu kontrolu nad likovima i ne bi dolazilo do mučnog izrabljivanja istih od strane velikih kompanija poput Marvela ili DC-a. Grupu autora koja se odmetnula od velikih izdacača je predvodio Tod Mekferlejn (Tod Mcfarlane) autor Spawn-a.

Gde  nađeš zgodno mesto ti Milera ubaci.

Glavni junak Spawn odnosno  Al Simons je tragična ličnost koja naizgled besciljno vršlja po ulicama Njujorka sklapajući deliće sećanja na prošli život. Nekada je bio Al Simons, najbolji vladin plaćenik za obavljanje raznih paravojnih poslova, ali ga je vremenom sustigla griža savesti pa se počeo suprotstavljati nadređenima i stoga je likvidiran.Tek tu počinje priča Spawn-a pošto je Simons napravio dogovor sa đavolom koji se ovde naziva Malebolgia (referenca na Danteov pakao, osmi krug čine zle jaruge Malebolge) da će mu prodati dušu a da ga on za uzvrat vrati njegovoj ženi Vandi. Međutim Al Simons je prevaren i vraćen je na zemlju 5 godina kasnije kao vojnik pakla Spawn (nakot, novi život). Spawn je u suštini hodajući mrtvak koji na sebi nosi živi kostim koji mu omogućava razne moću doduše ograničene,što ih više troši to je bliži ponovnoj smrti.

Da nisu možda braća?

Njegova žena se ponovo udala i dobila je dete koje su dugo želeli ali nisu mogli ostvariti a Al je prepušten sam sebi i luta ulicama među skitnicama. Naravno pojavljuju se i drugi likovi kao što su gnusna spodoba Violator kao i humoristički detektivi Sam i Twitch koji zajedno čine značajne ličnosti Spawnovog sveta.
Iako je nezavistan strip, Spawn po mnogo čemu podseća na mainstream Marvel i DC stripove tog perioda.To i nije čudno obzirom da je Mekfarlen svoj zanat naučio upravo u Mavelu. Sam Spawn vizuelno mnogo podseća na mešavinu spajdermenovih protivnika  Prowlera i Venom-a (a njegov živi kostim ima mnoge elemente ovog drugog) a taj dogovor sa đavolom mu dodaje primese  Ghost Rider-a (treba imati u vidu i silne lance). A pojedine scene u stripu veoma liče  Milerov ,,Povratak Mračnog Viteza" (Dark Knight Returns).Spawn collection vol 1 obuhvata Spawn 1-8 + 11-12 (zbog jednog spora) i  nudi dobru mešavinu horora i akcije sa dodatkom crnog humora i ponekim poprilično mračnim temama kao na primer izvesni stravični serijski ubica Bili Kinkejd.Crtež je odličan,tipičan Mekflarenovski  ali scenario  na nekoliko mesta ume  da zaškripi.Moguće je da je to tako pošto je u pitanju rana faza razvoja Spawn stripa. Sve u svemu strip nije preterano inovativan ali  je veoma zabavan.

Ocena:

Нема коментара:

Постави коментар