петак, 19. септембар 2014.

Batman Earth One : Uništavanje mračnog vitezaPovodom  75.godina Betmena, ove godine su se  pojavili mnogi  spiskovi najboljih Betmen priča i sve popularnije top 10 liste.Ovaj strip se često pojavljuje na takvim stpiskovima, ali da li je taj položaj potpuno opravdan? Da li je ovo stvarno remek delo? Prvo treba obrazložiti šta je zapravo Earth One, pošto ovo nije jedini strip sa tim obeležijem.
Earth One (tumači se  doslovno kao Zemlja Jedan) je naziv za jednu od 52 paralelne stvarnosti iz stripova američke izdavačke kuće DC Comics. U početku je to bila stvarnost u kojoj su se odigrali događaji iz DC-jevog zlatnog doba (kasne 30-te do početka 50-tih godina prošlog veka).Nakon što su gotovo sve paralelne stvarnosti izmenjene ili rasformirane mnogim odlukama glavešina iz DC-a, Earth One je 2010. postao naziv za novu seriju grafičkih novela.Naime Earth One je DC-jev odgovor na Marvelove Ultimate stripove, dakle rasterećivanje od silnih godina stripovskog kontinuiteta i smeštanje poznatih stripovskih junaka u 21-vek.Reč je o svojevrsnoj reinterpretaciji popularnih junaka radi privlačenja mlađih čitalaca.

Prvi u nizu ,,osveženih" junaka DC-jevih stripova su naravno i najikoničniji, Supermen i Betmen.
Nova verzija Betmena koji je smešten u 21.vek i prema najavama treba da bude poprilično realističan i prilagođen novijim generacijama kao i da je junak čiju priču zapravo ne znamo? To je zvučalo odlično obzirom da tada veliki re-boot nije ni bio na vidiku, dakle na papiru ovo bi trebao biti sjajan strip. Šta smo na kraju zapravo dobili?


Tokom prvih nekoliko stranica već stičemo utisak da je ovo zaista novajlija pod maskom i zaista ima smešnih trenutaka ali vrlo brzo se može uvideti da glavni junak zaista fizički liči na onog koga poznajemo, isto se zove Brus Vejn i noću se  oblači  kao šišmiš ali osim toga ni po čemu drugom nema veze sa pravim Betmenom. On se isključivo bavi  rešavanjem ubistva svojih roditelja  a pred kriminalom potpuno nezainteresovano okreće glavu.I to rešavanje je veoma diskutabilno obzirom da osim nekih pretpostavki za sve te godine između ubistva i sadašnjice nije gotovo ništa od dokaza prikupio. Ovaj Brus Vejn nikada nije napustio Gotam radi učenja raznih veština i sticanja  znanja za borbu protiv kriminala nego se oslanjao na ograničene veštine svog staratelja Alfreda(koji je vojnik u penziji), impulsivan je i nema nikakvu taktiku, sprave su mu neispravne. On ni po čemu nije heroj, više liči na nekog razbojnika koji misli da zna šta znači biti Betmen na osnovu nekih novinskih članaka ili reportaže u kojoj se Betmen spominje.Džef Džonsovo tumačenje Betmena je  nakaradno , više priliči nekakvoj parodiji nego ozbiljnom stripu.Neki će reći da je ovo učinjeno da bi Betmen bio realističniji, ali treba imati u vidu da je ličnost Betmena ovde menjana do tačke neprepoznatljivosti.Herojstvo nije nestvarno. niti će ikad biti. I tu naravno nije kraj problemima ovog stripa. Dzons nam takođe servira već poprilično ižvakanu verziju Betmenovog porekla sa nekim sitnim kozmetičkim promenama gde Marta Vejn pripada lozi Arkamovih itd.Prvih nekoliko stranica određuje tok čitavog stripa a scenario je toliko predvidiv da se već odatle nazire i njegov kraj, obzirom da nema nikakvog obrta niti misterije u samoj priči.

Betmen nakon čitanja ovog stripa
Geri Frenkov crtež kao i poneki trenutci između Džemsa Gordona i Harvija Buloka, gde je prvi prikazan kao korumpirani policajac a drugi mladi idealista, čine ovaj strip pomalo čitljivijim ali to tek pomalo  ublažava Džef Džonsov nekvalitetan i promašen scenario.Ukoliko vas stvarno zanima realistično prikazan Betmen onda pogledajte Noulanovu Betmen triologiju pošto bi čitanje ovog stripa bilo gubljenje vremena.

Ocena:


Нема коментара:

Постави коментар