четвртак, 16. октобар 2014.

Fell: Divlji grad



 Fell je pomalo neobičan neo-noar (neo-noir) strip američke izdavačke kuće Image Comics, široj publici poznate po strip junacima poput Spawn-a, Nepobedivog (Invincible) ili pak po popularnoj ,,The Walking Dead" tv seriji snimljenoj prema istoimenom stripu.Spada  u neo-noar žanr zato što ima stilizaciju i senzibilitet noar filmova u kombinaciji sa modernom tematikom a smatram ga neobičnim zbog njegovog formata, odnosno formata brojeva stripa pojedinačno . U pitanju je format stripa gde je radnja čitavog  stripa zaokružena unutar jednog broja na svega 16 stranica umesto tipičnih američkih stripova od 22 stranice (bez reklama) i to se naziva ,,slim" (tanki) format koji Image comics koristi za neke od svojih izdanja. Prednost takvog formata u odnosu na spomenuti američki je u tome što oslobađa čitaoce naizgled beskonačno odvijajuće  priče  iz  prethodnih izdanja,što je kod njih česta stvar, i time čini čitanje lagodnijim a usput i  snižava cenu stripa.


Radnja prati detektiva Ričarda Fell-a, tačnije njegov dolazak u tmurni, i kriminalom ispunjeni grad na ivici maničnosti po imenu Snežni grad. Ričard Fell je brilijantni  detektiv , obdaren je izrazito dobrom sposobnosću  zapažanja, vidi se da je  radoholičar i neretko se služi parolom : ,,svi nešto kriju".To je često i istina unutar ovih kratkih priča, ali  nisu ostali jedini koji nešto kriju, prvi među njima je zapravo i sam glavni junak. Fell je iz nekog neobjašnjenog  razloga, koji izbegava da navede ,prebačen iz nekakvog blještavog velegrada ,,preko mosta" u  grozomorni Snežni grad. Moguće je da se  usled  svoje beskompromisne borbe protiv zločina naprosto  zamerio  nekom zvaničniku i time  pao u nemilost , pošto naziv stripa i prezime glavnog lika doslovno znači ,,pao".


Ovaj tom se  se sastoji od osam kratkih priča  u kojima se detektiv Fell suočava sa potpuno nepredvidivim i ponekad gotovo nadrealnim slučajevima ljudske zlobe kakve samo izopačena sredina Snežnog grada može izroditi.Warren Ellisov strip je prepun crnog humora , cinizma i čudnih sporednih ličnosti obogaćen interesantnom narativnom tehnikom koja nam omogućava dobar uvid  u život glavnog junaka putem  , mapa grada i fotografija na panou kao i raznih beležaka pomoću kojih možemo naslutiti misaoni tok detektiva Ričarda Fell-a. Obzirom da je policija u Snežnom gradu veoma zapuštena i loše opremljena, oni nemaju kriminalitičku labaratoriju pa se Fell najviše oslanja na svoje poznavanje psihologije a njegovi  zakljuci  su  itekako realistično prikazani.


Templsmitov (Ben Templesmit) neobičan crtanja daje ovom stripu  vrlo upečatljiv vizuelni identitet.Naročito su mu  interesantne akcione scene pošto u njima primenjuje  motion blur efekat tako da čitaocima izgledaju kao da im se odigravaju  direktno pred očima. Ovaj strip preporučujem svim ljubiteljima noar ili neo-noar žanra kao i krimića uopšte.

Ocena:



Нема коментара:

Постави коментар