среда, 08. јул 2015.

Bejts Motel - treća sezona


Prva sezona je gledaoce upoznala sa neobičnim  glavnim likovima i  uvrnutom sredinom gradića White Pine Bay, druga je zagrebala ispod površine ovog neobičnog gradića i pretežno se bavila kriminalom, intrigama i previranjima unutar narko mafije, a treća predstavlja uvod u sve veće ludilo koje smo svi pažljivo isčekivali od samog početka.

Po uzoru na film ,,Psiho" ova serija je primenila formulu gde su kriminal, neobična ubistva  i misterije malog grada u prvom planu a ludilo disfunkcionalne porodice Bejts u drugom stvarajući atmosferu  neprestane neizvesnosti  i time lako uspevaju da održe pažnju gledaoca . Format od 10 epizoda po sezoni se čini kao kratak ali uspešno štiti od zamora materije i prezasićenja gledaoca od iste.

Romero i Norma, prijatelji ili nešto više?

Problem treće sezone je to što je krimi  priča odaje utisak nedorađenosti, policija je usled okršaja iz prošle sezone i  fleš memorije umalo razotkrila tržište narkotika , glavni izvor prihoda tog grada, ali se sve razrešilo isuviše brzo i jednostavno ubistvom očiglednog žrtvenog jarca. Uloga šerifa Romera poprima sve bitnije mesto unutar serije. Ovaj korumpirani policajac je zaštitnik status quo-a između narko kartela unutar grada , ali takođe je čovek sa nekoliko  kosturia u ormaru.

S druge strane, odnosi unutar  porodice Bejts su odlično prikazani. Pošto sada znamo da Norma Luiza Bejts potiče iz poremećene porodice (krug se nastavlja), savršeno je jasno da njeno uvrnuto svhatanje  majčinstva  potiče od neimanja iskustva sa sopstvenom majkom koja je ,prema njenim rečima, u suštini bila sve vreme nakljukana pilulama, sedativima i izložena nasilju muža.Normin zaštitnički stav prema sinu, kao i preterana bliskost vode poreklo iz njene fantazije o idealnoj brižnoj majci , sve suprotno njenoj majci sa kojom uopšte ne održava odnose,  kojom nadoknađuje prazninu iz sopstvene mladosti. Agresivnost joj potiče od nasilja u porodici u kojoj maltene nije smela ni da prozbori.

Norman ili Norma?
Norman tokom ove sezone postaje sve izolovaniji, školuje se privatno, prekida skoro sve veze sa spoljašnjim svetom, gubi mu se granica između starnosti i halucinacija i time  zaranja sve dublje i dublje u sopstveno ludilo. Propast njegovog razuma je takođe i simbolično prikazan u snu u kojem se kuća oko njega raspada.Njegovi povremeni gubici svesti i halucinacije prerastaju u rascepljenu ličnost. Bilo je tragova toga još u prošloj sezoni,  ali ovde po prvi put vidimo kako ga potpuno obuzima njegova druga ličnost, tzv. ,,Majka". Normanova druga ličnost je satkana od svih najgorih osobina njegove istinske majke koje je pokazivala u ekstremnim slučajevima .On je u svojoj glavi proizveo  zlog mračnog dvojnika sopstvene majke usled svoje nesposobnosti da prihvati posledice  zločina.
 
Sve će biti u redu, zar ne?
Treća sezona je malo slabija od prve ali svakako nudi jedinstvenu   kombinaciju  krimića i psihološkog trilera kakva je retko viđena među tv serijama.Čar ove serije je zapravo u pomenutoj neizvesnosti, pošto ni u kom trenutku ne znamo da li će se doslovno pridržavati izvornog materijala i završiti poput opštepoznatog Hičhokovog filma ili će pak dozvoliti sebi drugačiji kraj.Scenaristi se poigravaju sa svetom u kojem bi glavni likovi mogli imati koliko toliko pristojnu budućnost iako su  od samog početka  osuđeni na propast. Bejts Motel je u suštini  tragedija u nekoliko činova (čitaj sezona).

Ocena:Нема коментара:

Постави коментар