уторак, 27. октобар 2015.

1916 : Nepoznati rat


Ratna igrica smeštena u period Prvog svetskog rata, takav opis sasvim sigurno podseća na Call of Duty 1 ili slične klonove prvog dela te franšize , i vrste igara uopše , u kojima iz perspetive bezimenog junaka igrači puškama,pištoljima i bombama tamane horde protivnika kao filmski partizani švabe. Ali šta se dešava kada je glavni junak običan smrtni čovek pomućenih osećanja i drhtave ruke a ne hladna mašina za ubijanje? Otpada sav sjaj pomenutih igara u kojima se glorifikuje ratovanje i ulazi se u sferu užasa, gnusnih  prizora leševa i mučnine - dakle stvarnost. Srećom po igrače pa 1916: Der Unbekannte Krieg  nije zaista realna igrica.


Ovde se od igrača zahteva da pronađe put do merdevina i izađe iz rova. Zvuči  jednostavno, zar ne? Tako bi i bilo da neimenovani junak ne pati od haslucinacija izazvanih vremenom provedenim  na ratištu. Dok trči kratkog je daha, jeca, naoružanje mu je oskudno a iza svakog ćoška vrebaju ogromni crni dinosaurusi.

Stani malo, otkud dinosaurusi u Prvom svetskom ratu? Tumačenje je dvojako: oni su plod mašte , priviđenja koja zamenjuju protivničke vojnike ili kritika primitivosi i besmislenosti samog čina ratovanja. Možda je najbolje reći da su oba.
DADIU, Danska akademija interaktivnih umetnosti je 2011. objavila ovu igricu potpuno besplatno  na svome sajtu.

 Jedino što se ovoj igrici može zameriti je njena dužina, pošto je vrlo kratka.Sastoji se od samo jednog nivoa, ali sasvim sigurno ćete morati da ga ponovite makar nekoliko puta.
Siva i turobna atmosfera, blato preko kolena, i zagrarantovana dezorijentacija  u  bizarnom spletu rovova čine ovu igricu jedinstvenim iskustvom za igrače.Urlici, mrtvaci, i eksplozije čekaju pri svakom koraku.

Ocena:


Нема коментара:

Постави коментар