петак, 16. децембар 2016.

D, Lovac na Vampire



Scenario: Yasushi Hirano
 Režija:Toyoo Ashida
 Režija animacije :Hiromi Matsushita


Zemlja je preživela nuklearnu katastrofu, ali su  sile tame zavladale svetom. Mračna bića su se okomila na sirotu porodicu stočara.Vrhovni vampir je odabrao  farmerku Doris kao svoju buduću nevestu.Grad je u panici,stanovništvo je bespomoćno.Kome se okrenuti u ovakvom zlom času? Sreća im se osmehnula jer  lutajućeg viteza put avanture vodi kroz ovaj ukleti predeo. Niko ne poznaje tog misterioznog stranca.Može li on nadjačati zle sile ili je  gori od njih samih?

Gledaoci će u liku D-a sigurno primetiti mnogo toga poznatog. Crni šešir širokog oboda,crni ogrtač,stoičko držanje,turoban izraz lica,lakonske replike i potrebu za ispravljanjem krivih drina.Neko će u tome prepoznati ličnost Van Helsinga iz osrednje  filmske adaptacije iz 2004. godine (koji osim imena nema nikakve veze sa izvornim likom iz romana ,,Drakula") , drugi će prepoznati Rolanda od Gileada (Kingova ,,Mračna Kula"), ali ovo je zapravo vrlo blago izmenjena varijanta Solomona Kejna iz dela Roberta Hauarda.To je ličnost koja na prvi pogled izgleda zlokobno,obučen je tako i sve na njemu odgovara opisu vrlo opake osobe dok je on zapravo tvrdokorni moralista/verski fanatik i krvnik svih zlikovaca.Po nekima od fiktivnih ličnosti koje sam nabrojao,veoma se jasno vidi da je Hauardov puritanac avanturista postao vrlo uticajan arhetip lovca na čudovišta.D je za razliku od Solomona Dampir, sin smrtne žene i vampra.Dakle dodata mu je doza čudovišnog, proklet je pa mora stalno da se bori sa svojom poluvampirskom prirodom i to ga čini većim antiherojem ali naravno ne i većom ličnošću od izvornika Solomona.


Sve se ovo odvija u čudnovatom postapokaliptičnom kvazi feudalnom svetu gde su natprirodne sile deo svakodnevnice.Vampiri su predstavljeni kao ,,plemstvo" koje zavodi strahovladu , njihovu naklonost gradske vlasti kupuju time što im omogućavaju da se  povremeno hrane izabranim građanima, konkretno najlepšim devama.Lik glavnog  vampira  je inspirisan  filmskim Drakulom, konkretno glumcem Kristoferom Lijem jer se poglavar ove prastare porodice zove ni manje ni više nego Magnus Li. U filmu je slabo prisutan,prikazan kao prastari  aristokrata koji se dosađuje večnim životom.


Čitava priča se zapravo vrti oko Magnusovog sluge  mutanta, i veštog ubice, Rei Ginsei-a i nadmene ćerke Lamike.Ginsei pokušava da se  oslobodi kmetovske stege i  postane deo porodice Li, dok Lamika na sve gleda sa visine ubeđena u svoje ,,plemenito poreklo".Ali, maske padaju.Iluzija plemstva se raspada saznanjem da je Lamika polutanka a njihova vampirska religija zasnovana na lažima.Istina je razorila lažni poredak i dvorac Li-a.



D, lovac na vampire ne nudi preterano maštovitu niti originalnu priču ali je ipak malo bolje od stripa  iz sličnog miljea kao što je bonelijev serijal ,,Dampir" jer uspeva da postigne atmosferičnost kakvu potonji retko dostiže. Film svoju jedinstvenu mračnu atmosferu duguje svet kakav je ovde prikazan koji je bogat različitim neobičnim mutantima,zverima, humanoidnim bićima i futurističkom tehnologijom koja odudara od srednjevekovnih zamkova i naturalne privrede.Sam film je  krajnje neobičan hibrid žanrova postapokalipse,
sajberpanka,vesterna i horora spakovanom u japansku animaciju.

Ovaj stil animacije je danas pomalo staromodan, ali treba imati u vidu da je film iz 1985. Akcione scene nisu ubrzane niti nabijene kinetičkom energijom,po standardu koji je nekoliko godina kasnije postavio filma Akira, nego su umerenije.Svet kakav je ovde prikazan je bogat različitim neobičnim mutantima,zverima, humanoidnim bićima i futurističkom tehnologijom koja odudara od srednjevekovnih zamkova i naturalne privrede.
Romane pema kojima je ovo snimano i strip adaptacije istih nisam čitao nego posmatram filma kao takav.Sve u svemu ova palp priča je solidna  zbog stila animacije i kadriranja.

Ocena:





Нема коментара:

Постави коментар