недеља, 9. април 2017.

Justice League Dark


Talas nasilja je zahvatio nekoliko gradova,iz časa u čas se dešavaju neobjašnjiva masovna ubistva.Izvršiocima  pada mrak na oči,tvrde da vide nekakve demone, a svi su potencijalne žrtve ovog trenutačnog napada ludila.Panika se širi,pravosudni ograni su zanemeli, Liga Pravde je u nedoumici.Smatra se da iza ovih incidenata stoji moćna crna magija.Superheroji se u to slabo razumeju, te nastaje potreba da se formira posebna ekipa koja će moći da izađe na kraj sa ovim đavolijama.Betmen I Džon Konstantin okupljaju magove i natprirodna bića kao agente u borbi protiv magije, jer klin se klinom izbija.


DC Comics ima dugu tradiciju kada su u pitanju horor stripovi i stripovi sa natprirodnim temama (oni sa elementima strave koji nisu čist horor).Njihov odsek zvani Vertigo je još od 80-tih godina prošlog veka postao bastion autorske slobode, oslobođen cenzure i superherojštine (koliko toliko), mesto gde se bavilo natprirodnim,metafizičkim i krimi temama.Tu su nastali neki od najboljih američkih stripova poput Alan Murovog Stvorenja iz Močvare, Nil Gejmenovog Sendmena i Knjiga Magije , Gart Enisov Propovednik i mnogi drugi.Obzirom da su autori unutar ovog odseka osmislili i koristili razne likove iz DC stripova, uglavnom one sa kojima autori regularnih serijala nisu znali šta da rade , pre ili kasnije je bilo neminovno da će se isti likovi ,kao vlasništvo DC-a, naći u drugim stripovima na zahtev urednika i sličnih.Tako su se tokom velikog reboot-a iz 2011, kontinuitetse čistke nazvane  New 52 , mnoge ličnosti iz Vertiga ispretumbane u novu liniju stripova.
Tako je nastao Piter MiliganovJustice League Dark, mesečni avanturistički serijal u kojem magovi,mistici i čudnovata stvorenja brane poredak od natprirodnih sila.Svojevremeno sam to čitao i mogu reći da je to prilično zaboravljiv serijal.Ovo što smo dobili  u filmu je ispod tog nivoa.Justice League Dark je mračan kao što i naslov sugeriše, ali ne u pozitivnom smislu.Od ovoga istinskom ljubitelju stripova može pasti mrak na oči.

Očekuješ uzbudljivu priču, a film te pljune u lice.
Džon Konstantin,Zatana,Deadman,Etrižen (stari prevod iz Eks almanaha)Crna Orhideja i Stvorenje iz močvaresu su se ujedinili protiv najezde crne magije iza koje, kako su ubrzo saznali, stoji Feliks Faust.Međutim ispostavlja se da je to podvala i da svim haosem zapravo  upravlja  Konstantinov burazer koji je na samrti sklopio pakt sa Doktorom Sudbom.Dakle postoji obrt, vrlo tanka faustovska tema ali to je sve.Kako sve? Zar je to ceo film?Nešto što stane u pet rečenica?Jeste! Kako?Pa lepo, prostor između ovih ,,dešavanja" popunjavaju gotovo neprestane akcione scene sa vrlo malo predaha i još manje radnje.Gotovo ceo film se svodi na makljanje magijom,bacanje nekakvih energetskih zrakova/polja,prizivanje mačeva i maljeva i ništa više.
Zatana je u filmu samo zbog dekoltea.
Stvarno je neverovatno kako je ovaj film uzeo nekoliko dobrih i odličnih stripova kao predloške i od toga napravio ogromnu glupost kojom je udario šamar u lice svemu što je valjalo.Ernie Altabacker i Dž.M.Demateis su uspeli da uzmu Justice League dark kao predložak, da na to nakaleme delove iz Hellblazer-a (br. Feast of Friends) i Sendmena i da kao rezultat potpuno iskasape te stripove. Primera radi, sećate li se grandioznog obračuna Morfeja i Doktora Sudbe? To je bila kulminacija Morfejeve duge potrage za izgubljenim relikvijama, obračun sa nakaznim ludakom koji je putem magičnog dragulja potčinio slučajne prolaznike i naterao ih da izvršavaju neviđeno gnusne stvari.Video se  stravičan  uticaj  predmeta moći na poremećen um, na gnjidu koje umislila sebe u ulozi  boga. E, ovde nema toga! Umesto Morfeja, ovde se ekipa nabrojanih likova bije sa  karikaturom Doktora Sudbe ili potencijalno svakog negativca.Sve se svodi na čisto nasilje nasilja radi,  ogoljena brutalnost lišena svakog smisla.

Skeletore, ti li si?
Džon Konstantin je u ovom filmu još i dobro prošao.Podseća na pomalo blažu verziju onog iz početnih new 52 stripova, o kojima sam pisao.Glas mu pozajmljuje Met Rajan koji ga je prilično dobro tumačio , koliko se moglo od ograničenja, u tv seriji Konstantin. A ostali? Stvorenje iz močvare su od boga zelenila sveli na priglupog rmpaliju,Etrižen je lišen romantičnog porekla koje mu je osmislio Džek Kirbi,Zatana je izveštačena  i dosadna (u filmu je samo zbog dekoltea), a Crna Orhideja je maltene automat.

Obične svakodnevne orhideje su življe od ove ,,Cne Orhideje".
 Zaista ne znam kako ili koga će ovi likovi iz filma zainteresovati da pročita izvorne stripove stripove.Ovo je prvenstveno uvreda za pomenute stripove a potom medveđa usluga jer može da ih trajno ogadi bilo kakvoj publici.
Animacijski gledano, ovo je standardna DC-jeva dvodimenzijalna crtana animacija.Na nivou viđenog u prethodnih nekoliko Betmen i Justice League filmova.Po sebi nije loša, liči na zapadnjački anime, ali je ispod nivoa Brus Timovih filmova (npr. Justice League :Gods and Monsters).
Nijemi jasno šta se dešava Demateisu kao piscu.Zar ovako da kasapi stripove pod stare dane?  Zar je ovo isti čovek koji je napisao Krejvenov poslednji lov i Ka Šambali? Sve se menja, tako i Demateis, ali na žalost menja se na gore.

Ocena:


Нема коментара:

Постави коментар