понедељак, 17. јул 2017.

Ranks integral


Ranks ili Rankseroks je strip koji prati dogodovštine istoimenog androida koji hara ulicama futurističkog Rima i Njujorka, koji liče na alternativne devedesete, i upada u različite neprilike dok uz sebe vodi maloletnu prostitutku Lubnu u koju je ludo zaljubljen. Premisa zvuči šašavo i  prilikom čitanja se vidi da je ovo potpuno luda vožnja kroz nihilističku budućnost. makondovo izdanje objedinjuje sve delove Tamburinijevog i Liberatoreovog kultnog stripa s početka osamdesetih godina prošlog veka.


Ranks je android, ali za razliku od ostalih njemu sličnih metalnih tvorevina ovog pokreću sintetičke emocije! On ima ugrađene bioelektronske elemente i može da ,,oseća " tri stvari : ljubav, agresiju i ravnodušnost. Za razliku od androida koji fukcionišu pomoću razumskih/ logičkih procesora (koji realno gledano nikada ne bi radili bez volje programera jer ne mogu imati istinski svoju volju) , ovoga pokreću strasti i samim tim je sličniji čoveku.Pored toga , merač za agresivnost mu je pokvaren, zaglavio se na najvišem stepenu, tako da se Ranks ponaša impulsivno i sirovo.
Lubna je maloletna kurva koja se manje više stalno drogira ili visi sa sličnom ekipom probisveta iz kraja.Sa vremena na vreme mora i da radi svakakve poslove ne bi li skrpila novac za novi fiks ili upada u različite špekulantske šeme kako bi zaradila velike svote nizašta.Ranks je njoj kao gorila, spreman da pebije na mrtvo bilo koga ko se drzne da napadne nju ili njenu ekipu. Mada je amoralan i hirovit , Ranks zaista pokazuje ljubav prema Lubni i koliko toliko uspeva da ima nekakve prijatelje.


Svet Stefana Tamburinija odnosno Ranksov svet je tehnološki razvijen na nivou prosečnih SF filmova ali naprosto odiše prljavštinom, što ljudskom što ostalom.Zamislite Njujork iz sedamdesetih kako je prikazan u u filmu Taxi Driver, pa mu dodajte još nekoliko desetina nivoa ( grad na spratove), androide , neobične sprave i plejadu sumnjivih tipova ali zato nasije odvrnite na deset.Mesto gde svakoga časa neki primitivac može da ubije ili ugazi drugoga bez ikakvog straha od policije ili sličnih snaga reda.Od početka do kraja stripa nigde se ne primećuje pravda i zakonitost  niti ljudi koji ih sprovode. Jedini uočljiv zakon je zakon džungle, zakon jačeg.

Što se Tamburinijevih  priča tiče, Ranksove avanture su u suštini bizarne sf varijante onoga što bi mogli očekivati od grajndhaus filmova.Pojavljuju se razni neobični likovi poput slavnog umetnika koji živi od pravljenja retrospektivi različitih istorijskih perioda, i pride koristi druge da eliminiše konkurenciju, do razularenih buržuja koji organizuju smrtonosne trke i gomile nakaza i perverznjaka.Primera radi, u jednom broju se pojavljuje sporedni lik kojeg uzbuđuju sudari automobila  i žrtve istih.Znači čitavih petnaestak godina pre nego što je snimljen Kronenbergov kontraverzni film ,,Sudar"! Crnog humora, bezumnog nasilja i apsurda ima u gotovo svakoj tabli ovog stripa.Kad bi se to zanemarilo, ovo bi bile visokooktanske priče nalik na pojedine Roto romane jer uprkos svemu tome u ovom stripu nećete videti neke umnije teme.Ovo je u suštini luda zabava.

Glavna privlačnost ovog stripa je u jedinstvenom vizuelnom identitetu koji mu daje Tanino Liberatore.Od prvih stranica je jasno da mnogo vremena posvećuje ljudskom telu,preciznije muskulaturi i pokretima kao  i materijalima tj. teksturama.Kod njega nikada ne dolazi do praznih ili repetativnih pozadina, sve je pažljivo kadrirano tako da se vidi sjaj i beda budućnosti.Od veštačkih materijala, neona i raznih tipova kiborga i modnih trendova , pa do trošnih zdanja i narkomanskih jazbina.Liberatore naročito  dobro prikazuje mutacije i deformacije ljudskog tela , kao i uma i duha, tako stvarajući utisak sveopšte dekadencije.Liberatoreov stil i lude boje najviše podsećaju na slobodu izraza kakvu su umetnici tokom osamdesetih imali u Metal Hurlantu i Hevi Metalu, magazini u kojima je i sam stvarao ( a u ovom drugom j prevođen Ranx na engleski).

Ocena:




Нема коментара:

Постави коментар