четвртак, 31. август 2017.

Jevanđelje iz zabiti

          
 Backwater Gospel je kratak diplomski film Boa Mathorna i saradnika. U pitanju je kratak animirani film rađen u tehnici koja podseća  na stopmotion efekte.Pogrebnik je poslednja osoba koji iko želi da vidiu ovoj zabiti, ali i u životu uopšte.O ovom konkretnom pogrebniku kruže lokalne priče/tračevi ali i legende koje kazuju da on možda i nije ono za šta se izdaje.Možda uopšte nije čovek? Možda je nekakva avet koja sa sobom nosi smrt!
Bilo kako bilo, puko prisustvo ovog (ne)čoveka izaziva opštu paniku u učmalom mestašcu. Jedino se muzičar lutalica sprdači sa tom pojavom i  sa lokalnim propovednikom. On se  ne pokorava  (praznim ?) pričama meštana niti propovednikovoj volji.


Ovde vidimo kulminaciju jakog uticaja propovednika, strahova i sujeverja na prostodušne seljake. Čitavog života su naviknuti da prihvataju reči ,,autoriteta" zdravo za gotovo , bez propitivanja, bez razmišljanja, bez mozga.Bez ovog poslednjeg ostaju zbog sebe samih dok ih  pogrebnik tiho odmerava.
Ovo je prilično dobra priča o zaluđenosti odnosno fanatizmu u svakom obliku (verski,sujeverje,ideologija , politika)  i negativnim posledicama istog po život celokupne  zajednice.

Нема коментара:

Постави коментар