субота, 30. септембар 2017.

Stripovi koje sam čitao letos

Ovo su neki od stripova koje sam letos čitao a za koje nemam interesovanja da napišem pune recenzije.Razlog je u tome što su ovi naslovi uglavnom svi slabi ,sa malio izuzetaka.

X-23: Izgubljena nevinost (Marvel) - ovo je zaista jedan od najgorih stripova koje sam pročitao u poslednjih nekoliko godina. A zašto je to tako? Likovi su izuzetno plitki (jedva ih mogu nazvati likovima), radnja je neverovatno predvidiva i izraubovana i povrh svega crtež je potpuno sterilan.Stvarno ovakav plastičan i bezizražajan prikaz ljudi davno nisam video ni u ovim mainstream američkim stripovima. Da ih je uragan odneo u prva dva broja, ostao bi podjednako ravnodušan.Ako nekog iole interesuje postanje X-23/Laure Kini , onda im je bolje da to pročitaju na vikipediji.Nimalo se nešalim, čitajući faktografske podatke svako bi u svojoj u glavi ovo zamislio bolje nego što je ispalo na papiru.
Ocena: 4/10

X-23 : Meta Iks (Marvel)- Nastavak prethodnog stripa,sa  razlikom  da je za divno čudo čitljiv.Posle onog užasnog stripa, teško mi je poverovati da su ovo napisala ista dvojica , tj. Krejg Kajl i Kristofer Iost.Koncipirano je kao triler sa beguncem, ima dozu saspensa , likovi su i dalje slaba strana ali su bar smisleni.Takođe za razliku od prethodnog, crtač je bolji.Majk Čoj se pokazao kao dobar zanatlija, svakako nećete videti nešto što već niste, u smislu kadriranja i izraza, ali je miljama daleko od sterilnog Bilija Tena.
Ocena: 6/10

Crna Kapuljača : Ničija ubistva (Archie / Dark Circle) -Svircinski je solidno izgurao prvih 11 brojeva, nakon čega su usred serijala napravili ribut zbog prodaje i ovih pet brojeva imenovali ,,Drugom Sezonom". Ovog puta je Svircinski potpuno podbacio sa ubacivanjem vrlo jednodimenzionalnog negativca i previše pojednostavljenom pričom.Nimalo ne liči na dotadašnji pristup stripu.Ovaj  profesionalni ubica ,,Niko" oko koga je gradio famu u jedanaestom broju je razočarenje.Običan ,,zao sam jer sam zao" tip negativca, čista protivteža glavnom liku ali sam po sebi isprazan.Hetindžer je ispao vrlo neuverljiv, bez obzira na misteriju u vezi prethodnog nosioca crne kapuljače.Crtač Greg Skot se pokazao kao dobra zamena za Gejdosa, ali ni to ne vredi kada je priča suviše slaba.
Ocena: 5/10

Dart Mol (Marvel)- Nije me mrzelo da potražim i pročitam sve stripove u kojima se Dart Mol pojavljuje i reći ću sledeće: ne postoji  dobar strip o istom.Sa izuzetkom Sina Datomira koji je zapravo adaptacija nesnimljenih epizoda serije Rat Klonova.Ovaj strip je velik promašaj.Kulen Bun (Kulen Ban? Stvarno , wtf?) nimalo nije shvatio kakvu je priliku imao.Neverovatno je kako je ličnost kao Dart Mol , sa takvim potencijalom uništena još od kada je osmišljen. Luk Rosov crtež je sve što se očekuje od modernog digitalnog marvela.Fini kadrovi, ništa spektakularno, ali ni to ne vredi pored predosadnog  ,,scenarija".
Ocena: 5/10

Dylan Dog : Novi Život (Veseli Četvrtak)-Očekivali ste novi period u istoriji Dilana? Nešto izvanredno? ,,Novi život" uprkos naslovu to nije.Ali ne očajavajte, ovo je sasvim solidan Rad Ambrozinija.Prodaja duše đavolu je vrlo česta tema u hororu, uprkos izlizanoj temi  Ambrozini drži pažnju. Na prvi pogled epizoda može biti pomalo konfuzna, ali pažljivijim čitanjem kockice uglavnom leže na mestu.u svom uobičajenom maniru, Ambrozini ostavlja ponešto nedorečenim.
Ocena: 7/10

Нема коментара:

Постави коментар