недеља, 29. октобар 2017.

Bejts Motel - peta sezona


Početkom godine je emitovana peta i poslednja sezona serije Bejts Motel.Ovo je ,kao što sam i najavio prošle godine, poslednji čin tragedije porodice Bejts.Ukoliko do sada niste gledali seriju ili ste gledali sve do pete sezone, ne čitajte dalje od ovoga! Slede prilično veliki spojleri.

Tragedija Normana Bejtsa leži u nemogućnosti da doživi katarzu, zapravo on to ne želi ni u kakvom obliku.Norman je dete koje proklinje odrastanje, kune odlazak iz prelepog sveta detinjstva i pljuje na prolaznost uopšte.On hoće povratak  u to doba, u najdraže uspomene  po svaku cenu.Na fizičkom planu svoju zamisao realizuje manipulacijom sopstvenog ludila, uvrće šizofreniju dok mu ona ne obezbedi život po želji koji je naravno lažan.Norman je svestan toga do kraja, ali naprosto nema kuda, on nema šta drugo da traži na svetu.Čak i kad mu se fantazmi rasprše pred očima, u silovitom očajanju on namerno regresira  i time ih vraća.Poslednjih nekoliko minuta serije su vrhunac Normanovog pokušaja bekstva u uspomene.

Čisto da to neko ne pomeša sa bilo kakvim vidom duhovnog sveta/ života nakon smrti , nakon što isprovocira brata da ga ubije, ono što proživljava je projekcija njegovih uspomena.Vidi se po lokaciji, po različitoj odeći ,koja se menja iz scene u scenu jer je ovo pačvork od uspomena itd.Da je taj momenat zaista poslednja scena serije, poruka bi bila deprimirajuća i vrlo jaka.Ispalo bi da je jedina istinska sreća u tom svetu serije ( a možda i ovom) samo  san u glavi ludaka. Ali nažalost tu je ekipa scenarista pokvarila epizodu sa ubacivanjem neosnovanog optimizma koji nikako ne priliči dosadašnjoj radnji čitave serije.Kako Dilan i Ema mogu biti srećni nakon ovoga? Pazite, Dilan je bio primoran da ubije rođenog brata koji mu je pride pobio čitavu porodicu i otkrio je ženi da je sve vreme prećutkivao ubistvo njene majke.I šta je bilo posle? Shit happens, all is going to be well? Ovde , u ovoj seriji gde su takvi događaji ostavljali prilično velike psihološke posledice po likovima? Očigledno amerikanci nisu imali petlju da idu do kraja. Čitava priča oko Eme i Dilana je inače običan nepotreban fanservice od strane Karltona Kjuza i Keri Erin koji nema veze sa zamislima glavnog scenariste Entonija Ciprijana.


Ali dobro, pošto je ovo definitivan kraj treba se setiti i onoga što je valjalo. To su van sumnje Hajmor i Farmiga u ulogama Normana i Norme Bejts, jel se eve ipak vrti oko njih.Pogotovo Norma Bejts koja je ovde prilično originalna ličnost jer o njoj osim malih nagoveštaja i iskrivljene verzije koju je Norman sebi uvrteo u glavu nema gotovo ništa u izvornom romanu.Tu se scenaristička trojka prilično dobro snašla i moram priznati da su osmislili prilično zanimljivu i  tragičnu  ličnost.Podjednako je zanimljiva i ove sezone kada se pojavljuje samo u Normanovoj glavi.Teško mi je da zamislim kako bi ova uloga stojala drugoj glumici.Bez Vere Farmige ova serija ne bi bila to što jeste, ipak treba scream queen tip glumice za ovu ulogu. Iako je najavljena kao prikvel , za razliku od dosadašnjih nastavaka i rimejkova  serija je otišla u potpuno drugom pravcu.

Tokom ove pete sezone bilo je pokušaja da se makar delimično adaptira ,,Psiho", što je ispalo nepotrebno uzevši u obzir događaje iz treće sezone.Pa tako se tu našla Rijana u epizodnoj ulozi Merion Krejn.Moj utisak je sledeći: ušla je , izašla i gotovo.Srećom pa je to ispalo suprotno od očekivanog rimejka, napetost i neizvesnost su itekako prisutni u ovoj sezoni,  a dijalog je izmenjen u odnosu na film  tako da odgovara kontekstu ove serije.Moglo se i bez toga,ali barem nije  pokvarilo sezonu.

Šerif Romero je uglavnom ostao isti uprkos kraju prethodne sezone, Karboneliju odgovara uloga napetog moralno sumnjivog čuvara reda , ali je ovog puta pred definitivni kraj  serije neuverljiv.Baš je odabrao  da okrene leđa očiglednom ludaku u najgorem mogućem trenutku.Tokom čitave serije se obračunavao sa mnogo opasnijim tipovima, a sada je dozvolio da mu kukavni šizofrenični  klinac dođe glave.Mada ni njegove kolege iz policije se nisu pokazali kao naročito bistri.Rade u malom gradiću i neuspeva im da nadziru motel za koji su utvrdili da je mesto više zločina.Ispada kao da su se strateški izmakli da bi dozvolili Normanu da luduje u poslednjoj epizodi.
Kada se podvuče crta, uprkos nedostatcima poslednja sezona ostaje kao više  nego solidno ostvarenje i manje više zadovoljavajući kraj najoriginalnije interpretacije lika Normana Bejtsa još od Frenklinovog nastavka prvobitnog Psiha.

Ponovo zajedno , ali samo u mašti. U stvarnosti nikad više.


Ocena:


1 коментар:

  1. Ја сам серију гледала и одгледали у једном даху...све време ми је држала пажњу. Давно нисам ништа слично,са супер глумцима и глумом,наравно...

    ОдговориИзбриши