понедељак, 25. новембар 2019.

Mehur


 Režija : Čak Rasel
 Scenario : Čak Rasel i Frenk Darabont

Mehur (Blob) je pušten u bioskope 1988. kao još  jedan rimejk  američkih sf/horror filmova iz pedesetih godina prošlog veka.Koliko god ponekad  mislimo da rimejk mora , po nepisanom pravilu , biti gori ili barem slabiji od originala, setimo se da je upravo  taj  talas rimejkova iz osamdesetih iznedrio remek dela poput Karpenterovog ,,Stvora" (The Thing, 1982) i Kronenbergovog filma ,,Muva" (The Fly, 1986).Ta predrasuda o lošim rimejkovima je novijeg datuma, pošto su noviji filmovi te vrste često osrednje mamipare koje prevare  gledaoce na konto stare slave izvornih filmova.Raselov ,,Mehur" (Blob) to nije, mada najavljena nova verzija u režiji Sajmona Vesta bi mogla biti. You have been warned. No , ajde sada da se bacimo u samu , nezajažljivu , materiju Mehura.Figurativno, naravno.Niko normalan se ne bi zaista bacao u ovo, kada bi zaista postojalo.

Premisa je jednostavna. Jedne večeri meteor padne u sasvim običan gradić u SAD-u.Ništa tu ne bi bilo neobično da se iz istog meteora nije ispilelo stvorenje nalik na gigantsku amebu koje jede sve pred sobom.Malo po malo ono ulazi u gradić i nastupa sveopšta panika.Stanovnici malog mesta ne uspevaju da se odbrane od vanzemaljske napasti ali  u pomoć im  stižu specijalci iz tajne službe. Da li su agenti i naučnici zaista došli da pomognu ili je nešto drugo posredi?

Kao i pomenuti filmovi, radnja ,,Mehura" se vrti oko istoimenog stvorenja. Mehur je ogoljen nagon za hranom. Ovo je masa koja proždire sve pred sobom. Staro , mlado, bogato, siromašno, kuso i repato itsl.Ono ne bira obroke niti pravi pauzu između njih.Kada kažem proždire ne mislim da grize nekakvim čeljustima, mehur  prosto svari sve čega se dotakne upijajući i povećavajući sopstvenu masu.Mehur  u sebi nema ništa humano niti životinjsko, ono je uništiteljski nastrojena amorfna masa. Ovakvo čudovište je nepatvoreno  zlo, bez ikakvih iskupljujućih kvaliteta.


Poreklo ove monstruozne amorfnosti je različito u odnosu na film iz 1958. Prvobitno je Mehur potekao iz svemira, učauren u asteroid koji je pao na Zemlju.Sličnu scenu vidimo početkom ovog filma ali kasnije se ispostavlja da Mehur nije potekao iz svemira nego iz državne labaratorije  ...
Vidi se da je scenario pisan za gledaoce koji nisu toliko naivni da poveruju kako pretnje uvek dolaze  spolja.Ovo je pisano za trezveznije gledaoce koji su prozreli te perfidne taktike vlastoržaca kojima oni često  izmišljaju spoljne neprijatelje da bi učvrstili svoju vlast unutar države.Ovde , konkretno, idu i korak dalje pa eksperimentišu na sopstvenim građanima.Ovi tipovi u skafanderima nisu nikakva konjica , ne  dolaze u pomoć nemoćnim stanovnicima gradića već na njima isprobavaju biološko oružije .Oni su poput   straže konc logora na čelu sa ludim naučnikom, dakle tipovi koja vam ne žele ništa dobro a sve grozote čine krijući se iza  parola o nauci i bezbednosti.
 Ko je ovde  istinsko čudovište,  mehur ili ljudi koju su ga proizveli i pustili na svet?


Čitava ta zavera ne bi bila otkrivena niti , zaustavljena da nije bilo Brajana Flega  koga je glumio Kevin Dilon. Prvobitno je to bio samo neki običan problematičan mladić , crna ovca koja  se igrom slučaja nalazi u ulozi junaka.Ovde je Fleg sve osim slučajan, pošto njegovo nepoverenje prema autoritetu i borba protiv istih upravo isteruje istinu na čistac i raskrinkava zaveru tajnih službi.On je tipičan vuk samotnjak američke kinematografije.U njemu se prepoznaje arhetip pobunjenika , tj.bitanga sa zlatnim srcem koji se bori protiv korumpiranog kolektiva.


Raselov film je scenaristički manje  ambiciozan od Kronenbergovog i Karpenterovog , ali Blob ima puno jako kvalitetnih old school efekata.Ljigavi pipci, puzajuća sluzava masa koja obuhvata  glumce u membranu a potom ih vari naživo , kiselina koja rastvara iste na  užas svih prisutnih , velik  bodycount itd. Pored ovoga ima i pregršt  akcionih scena ,  sukobljavanja sa monstrumom, jurnjave, eksplozija itsl.Sa izvornim filmom ne preporučujem da se zlopatite, umesto toga pogledajet ovaj  film jer je za razliku od verzije iz 58`  sve ovo  prošlo test vremena.

Ocena:


Нема коментара:

Постави коментар