среда, 18. децембар 2019.

Lovac i plen

Režija : Sendi Kolora
Scenario : Sendi Kolora i Nik Damon

Letelica Prometej se slupala na pustoj planeti.Komunikacija sa matičnim brodom je prekinuta, deo posade je stradao a zarobljenik je pobegao .Preživeli članovi posade su prepušteni milosti ili nemilosti pustoši a naređeno im je da pod hitno privedu begunca.Tuđin nema nameru da se preda pa se uloge lovca i lovine brzo menjaju. Mogu li ga uhvatiti živog?


Lovac i plen je prvi dugometražni film u režiji Sendija Kolore aka reditelja čuvenog fan filma ,,Betmen protiv Predatora". Rađen u nezavisnoj  produkciji kao direct to dvd film, Lovac i lovina po mnogo čemu podseća na filmove američkog glavnog toka.Kada to kažem, ne mislim na  tadašnje filmove  iz 2010. već one koje su mu  prethodio  oko 30-40 godina.Ovo je jedan sasvim retro film rađen sa minimalnim budžetom, skoro bez scenografije  jer je  sniman u pustinji .Glavni likovi nose borbene oklope nalik  na pojedine ikonične  sf oklope kao što je Boba Fetov, pomalo Predatorov itsl. Da se razumemo, meni su sve to  neki šminkerski kosplej plastijaneri koji klinci noše po sajmovima i izložbama, ali u ovde su  kudikamo uverljiviji kao vid zaštite jer deluju kabastije i čvršće.Barem su doterani tako da izgledaju kao korišćeni, iskrzani i puni peska jer radnja filma to zahteva. To važi i za prateći arsenal laserskog oružja.

Minimalistička tehnologij, oklopi i pustinja odaju utisak ikoničnih prizora iz prvog Star Wars filma . Love it or hate it, ne može se reći da Nova Nada nije uticajan film.Samo pogledajmo koliko puta su do danas filmadžije kopirale izgled suncem opečene planete Tatuin.Pored svih filmova, animiranih serija i  stripova, dok ovo pišem emituje se serija Mandalorijan čija se radnja odigrava na  sličnom terenu. Jasan omaž Lukasovom Tatuinu je i mesec koji se ukazuje u pozadini nekoliko puta.


U pogledu zapleta, može se reći da je ovo Sendijev prvi promišljen scenario. Kolora je pre svega dizajner i tip za specijalne efekte, potom reditelj nekoliko kratkometražnih filmova a od sada i solidan scenarista.Ko je pratio njegov dosadašnji rad, sigurno je primetio da mu je scenario oduvek bio slaba tačka.Koliko god da se potrudio oko dizajna kostima,režije i produkcije, priče su mu prilično banalne.To su se bile više skice za priče ili nedovršene minijature itsl. E pa ovog puta se potrudio da isporuči celovitu priču o dvojici boraca iz suprotnih tabora.Centauri i Orin su po mnogo čemu slični. Obojica shvataju da su šrafovi u sistemu, pioni neprekidnih ratova među rasama.Moglo bi se reći da je su maltene ista osoba. Ukoliko bi duže pisao  o njihovim motivacijama, mnogima bih pokvario iznenađenje.Radnja, uzgred nije naročitooriginalna , slične stvari su davno rađenje , no ima zanimljiv obrt na kraju. Ovaj slow burn film  najviše polaže na pančlajnu, pa ga neću spojlovati.
Nik Damon je koscenarista, mada ne znam koliki je njegov doprinos finalnom radu. Ono što znam za sigurno je njegov rad na dizajnu izgleda vanzemaljaca, pošto je radio i u tom svojstvu (vidljivo i u njegovom portfoliju).


U pogledu glumačke ekipe, ovaj film nose Damion Poitier i Klark Bartram  uz malu pomoć drugih. Kod ovih niskobudžetnih nezavisnih filmova, po pravilu  su kao odskoćna daska za  navajlije ili manje afirmisane  glumce.Potier  ima iza sebe puno sporednih i omanjih uloga, ne računajući glasovnu glumu, ali se savim dobro pokazao u ulozi svojeglavog vojnika.Savladao je držanje komandosa, lakonski govor i odgovarajući temperament.Ništa neviđeno, ali pridržava se standarda tih vojnih likova.Najveće iznenađenje je njegov partner, Bartram.On uopšte nije profesionalni glumac, nego fitnes instruktor koji se proslavio ulogom Betmena u ,,Betmen protiv Predatora".Iako je naturščik,Bartram se odlično pripremio za ulogu.Ume da se ponaša pred kamerom a tumači lik Orina kao da je odbegli robijaš iz western filmova.Gluma koju vidimo poptuno odgovara zapletu koji i jeste inspirisan upravo tim žanrom.Kada bi vanzemaljce i gedžete uklonili, ostao bi zaplet koji je u osnovi vrlo sličan westernima.Mislim na to nadmudrivanje vojnika i begunca u pustinji.


Iako je ovo tek neki niskobudžetni nezavisni film, sa zapletom koji nije čudo neviđeno , ipak mogu reći da je ovo solidan staromodni sf. Ako ste se zaželeli baš ovakvih akcionih sf filmova bez šarenih kompjuterskih efekata, a ne gledaju vam se po stoti put klasici, onda zadovoljite nostalgiju nečim novim.

Ocena:Нема коментара:

Постави коментар