четвртак, 30. април 2020.

Izbor



Klonovi sleću na bojište, dočekuje ih kiša lasera. Sledi još jedan od bezbroj okršaja klonova i droida. Sasvim uobičajen prizor iz  Zvezdanih ratova. Za jednog klona, vreme kao da je naglo stalo. Iz daljine čuje kako ga pećina doziva.Na prvi pogled, tamo ga čeka samo mrkli mrak, ali ubrzo otkriva da stvari stoje sasvim suprotno. Do ulaska je živeo u mraku , u pećini je progledao .

       


,,Izbor" je ruski fan film Antona Koretskog  i Pavela Kulikova koji se kao nijedan do sad  upušta u neistražen kutak psihe ovih vojnika u belom oklopu i osvetljava istinu o tzv ,, klonovima" . Iako ih u franšizi nazivaju klonovima , strogo gledano oni nisu samo proste kopije. Nisu samo genetski identični vojnici . Rođeni su  u epruveti , lišeni svog ,,ja" jer im je subordinacija bukvalno usađena u mozak. Oni nisu  klonovi koliko pioni, nisu  ljudi  nego brojevi. Što bi Rast Koul rekao, biološke marionete. Međutim, ova marioneta postaje svesna svog položaja. Suočen sa istinom, na njemu je izbor. Ostati pion ili postati neko . Može li nadvladati mentalno programiranje ?


,,Izbor" je jedinstvena  pojava među Star Wars fan filmovima. Ne samo da je scenario  ozbiljniji  nego je  realizacija  sasvim neočekivana .Režiseri ovih filmova uvek imitiraju Džordža Lukasa ili njegove uzore iz drugih žanrova.  Koretski i Kulikov su ovoj materiji pristupili sasvim drugačije.Dugi kadrovi puni simbolike u stilu Andreja Tarkovskog čine ovaj kratki film nadrealnim iskustvom.

Нема коментара:

Постави коментар