уторак, 30. април 2013.

Ko je Zigomar ?


Zigomar
Godina 1939. je bitna u svetu stripa po tome što se tada na stranicama stripa Detective Comics broj 27 po prvi put pojavio maskirani osvetnik Betmen, čije se avanture nastavljaju i do dana današnjeg. Te godine,čak i iste nedelje, se pojavio još jedan značajan maskirani pravednik, ali na našim prostorima. U pitanju je Zigomar, kojeg su stvorili scenarista Branko Vidić i crtač Nikola Navojev.
Prvi put se pojavio na stranicama časopisa Mikijevo carstvo.

Nikola Navojev
Poput Fantoma, kojim je i inspirisan, i ostalih palp junaka kao što su The Spider i mnogi drugi , Zigomar ima prsten koji ostavlja posebno obeležije na kriminalcima u vidu slova Z.
Ime Zigomar je uzeto po junaku iz francuskih krimi priča s početka 20. veka, sa kojim naš junak nema daljih sličnosti . Zigomar potiče iz bogate američke porodice, ali je u korist višeg dobra napustio lagodan život pa se bori protiv kriminala po celom svetu. Na putovanjima ga prati dobri prijatelj , kineski dečak, Či-Jang.

U epizodi ,,Zigomar protiv Fantoma" (koja je počela da izlazi u septembru 1939) Zigomar se   susreće i bori sa legendarnim junakom Fantomom. Ovo je jedan od prvih susreta dva maskirana junaka. Ovakvi susreti su mnogo kasnije postali uobičajena praksa u američkim stripovima koja se naziva team-up ili crossover , u zavisnosti od izdavača.


Zigomar protiv Fantoma
Nakon smrti Nikole Navojeva 1940. usled tuberkoloze, strip je nastavio Dušan Bogdanović sve do 9. aprila 1941. kada je izašao poslednji broj Mikijevog carstva. Ta poslednja epizoda nazvana ,,Leteći Zigomar" je kompletirana tek 2009. kada je istoričar i strip autor Zdravko Zupan pronašao poslednje četiri table koje su nedostajale.
Prvu epizodu Zigomara je reprintovala izdavačka kuća Komiko u seriji Zlatno doba br. 6 dok su sve epizode  reprintovane u knjizi ,,Zigomar-maskirani pravednik" koju je obožavaocima stripa priredio Zdravko Zupan.


Нема коментара:

Постави коментар