недеља, 28. април 2013.

Preteča Dosijea X

Svi mi ovih dana znamo za kultnu seriju Dosije X iz 90-tih godina prošlog veka. Vecini se javlja kao prva asocjacija na NLO i razne teorije zavere. Likovi poput Foksa Muldera i Dejne Skali su opšte poznati, ali mali broj zna za istinsko poreklo ove serije.
Carl Kolchak

Davne 1971. je snimljen tv film ,The Night Stalker" a potom nastavak 1973. ,,The Night Strangler".
Ovi filmovi su inspirisani delom ,,The Kolchak Papers" autora Jeff Rice-a. Tu se javlja interesantna ličnost po imenu Karl Kolchak (Carl Kolchak). Kolchak, koga glumi sjajni Darren Mcgavin, je novinar koji istraživanjem raznih dešavanja i bizarnih ubistava često nabasava na natprirodne sile i bića. Lako prepoznatljiv po svom odelu, slamenom šeširu i novinarskim manirima, Kolchak prikuplja informacije za novinske članke izdavača INS (Independent News Service) kružeći Čikagom u svom žutom Ford Mustangu.


Usled svoje popularnosti, Kolchak je 1974. dobio sopstvenu tv seriju ,,Kolchak : The Night Stalker".
Kolchak rešava mnogobrojne slučajeve i uz mnogo srece uspeva da se obračuna sa vampirima, vukodlacima, zombijima, reinkarnacijama drevnih božanstava i svakakvim natprirodnim spodobama. Većina dokaza o tim slučajevima često biva uništena ili se detalji zataškavaju, tako da njegove avanture kolegama izgledaju kao lovačke priče.


Serija je trajala samo jednu sezonu ali zato broji 20 epizoda. Tvorac Dosijea X, Chris Carter,  je izjavio da je ,,The Night Stalker" serija mnogo doprinela njegovim ostvarenjima. Čak je i želeo da McGavin ponovo odigra ulogu Kolčaka u nekoliko epizoda, ali pošto je to odbio dao mu je ulogu penzionisanog FBI agenta po imenu Arthur Dales koji se navodi kao ,,otac Dosijea X".
Dalje avanture ovog novinara i istraživača paranormalnog se mogu pratiti u mnogobrojnim stripovima i romanima koji su nastali kao plod mašte mnogih autora koje je ova serija inspirisala.


Нема коментара:

Постави коментар