уторак, 10. септембар 2013.

Dylan Dog: Poslednji čovek na Zemlji

Nakon buđenja Dylan Dog primećuje da je ostao potpuno sam u napuštenom i ruiniranom Londonu. Kada zaspi u tom svetu budi se u svom normalnom  svetu u kome mu izgleda da sve ide po starom, kao da se probudio iz noćne more. Dylan je rastrgnut između dva sveta i više nije siguran šta je java a šta san , ali ubrzo otkriva da je svet u kome je ostao sam potpuno stvaran. Na njegov užas pomoću solarnog sata saznaje da je trenutno u 2560.godini i tražeći po starim novinskim arhivama dolazi do toga da je čitavo čovečanstvo još 2001. istrebio  mutirani super-grip.Ali kako je on preživeo čitavih 5 vekova? Dok razmišlja o tome jedino društvo su mu video kasete sa šalama njegovog pomoćnika Gruča koje pušta na vhs-u pomoću priručnog agregata.
London nakon smaka sveta

Duboko razočaran pošto je proverio sve ostale mogućnosti Dylan pokušava samoubistvo, ali otkriva da ne može da umre. Susreće se sa Opal-om (Povratak u Zonu Sumraka) koji mu objašnjava da je on mesmirizovan i samim tim je besmrtan i deo zone sumraka. Samo je grad Invereri preživeo pošto je u zoni sumraka a Dylan je usled amnezije zaboravio šta se desilo i vratio se u London. Ovom epizodom pisac Tizijano Sclavi  završava ciklus priča o zoni sumraka od kojih su prethodne ,,Zona sumraka" i ,,Povratak u zonu sumraka". Kasnija epizoda  ,, Naslednici zone sumraka" se zbog nelogičnosti scenarija može potpuno izbaciti.
Sclavi je osmislio odličnu i veoma upečatljivu priču o Dylanu koristeći se nekim idejama iz ,,Uporišta" od Stivena Kinga i ,,Ja sam legenda" od Ričarda Metisona ( obe knjige se i pojavljuju u Dylanovoj biblioteci). Corrado Roi je odlično prikazao postapokaliptični London i Dylana koji zalazi u sve veće očajanje zbog samoće.
Ovo je jedan od mnogih alternativnih krajeva Dylana Doga, ali ono što ga izdvaja od ostalih je jedna veoma interesantna ideja koje se provlači  ispod površine epizode. Dylan kao glavni lik stripa je osuđen na to da preživljava sve epizode , koje se i mogu ponavljati pošto je mesmirizovan, pa  pre ili kasnije ostane poslednji čovek na svom svetu. Takva je sudbina glavnog lika u dalekoj budućnosti nakon izdavanja dok prodaja ne opadne. Veoma interesantna epizoda za sve ljubitelje Dylan Doga.

Ocena:


Нема коментара:

Постави коментар