петак, 23. август 2013.

Novi Džon Konstantin (The Spark and the flame 1-3)





Početkom ove godine  se završio jedan od najpoznatijih Vertigo strip serijala svih vremena , Hellblazer. Hellblazer strip je pratio  doživljaje amoralnog urbanog maga i prevaranta Džona Konstantina punih 25 godina što ga čini jednim od najdugovečnijih strip serijala svih vremena. Sam Konstantin je od prvog pojavljivanja u serijalu Swamp Thing postao  deo DC-evog univerzuma, tokom kraja 80-tih dobio sopstveni serijal ,,Hellblazer" a tokom 90-tih su sve mračnije priče iz DC-a prebačene u Vertigo ogranak. Tu je boravio sve do 2011.godine kada je odjednom banuo u DC-ovim serijalima ,,Brightest day" i ,,Brightest day aftermath : The search for Swamp Thing". Pošto je nakon toga sledio veliki ,,reboot" ( svi serijali su dobili novi početak) , zajedno sa ostalim popularnim likovima osvežen je i Džon Konstantin. Smešten je  u grupu ,,Justice League Dark"sa ostalim natprirodnim likovima kao što su Deadman, Zatanna, Black Orchid itd. Tokom ove godine je ponovo dobio sopstveni serijal pod nazivom ,,Constantine".


Prva priča je trodelna i zove se ,,The Spark and The Flame". Novim čitaocima će u početku biti malo komplikovano da razaznaju ko je ko pošto je magijska strana DC-a manje poznata  od  superherojske  ali ,,Constantine" je tako napisan da određene stvari vrlo brzo postaju jasnije. Starijim čitaocim je sigurno poznato ko je Mr. E , koji se pojavljivao uz Konstantina u ,,The Books of Magic" i ,,Trenchcoat Brigade", ali ovde mu je uloga poprilično izmenjena. Nova verzija ovog lika je ludi mag i jedan od  od osnivača tzv. ,,Kulta hladnog plamena" (The Cult of the Cold Flame) koji u ovoj priči pokušavaju da se domognu delova moćnog magijskog artefakta ,,Krojdonovog kompasa".

Izgled menja ali ćud nikada
Scenaristi Jeff  Lemire i Ray Fawkes odlično predstavljaju likove i dešavanja u stripu, pogotovo sporedne likove. Ova verzija Konstantina je pomalo amerikanizovana (ne mislim na film) time što Džon živi u Njujorku umesto u Londonu, ali i to ima svoje obajšnjenje koje izgleda da i ne poništava njegove korene. Mada treba imati u vidu da su ovaj Konstantin i onaj iz Hellblazer-a ipak različiti, ali ne preterano. Dugogodišnji čitaoci Hellblazer-a će sigurno primetiti nedostatak Konstantinovog pratioca taksiste Čeza (Chas) koji se nadomešćuje mladom taksistkinjom Juliom čija priča nije još poznata.

Džon i Julia
Renato Guedes i Marcelo Maioli odlično dočaravaju čitavu priču i čine ovo jednim od vizuelno zanimljivijih stripova zbog odličnog prikazivanja pojedinih fantastičnih trenutaka. Constantine 1-3 je odličan za one koji se tek upoznaju sa ovim junakom, mada ne be bilo loše pročitati i starije serijale, a stariji čitaoci Hellblazer-a mogu uvek navratiti i pročitati po koju epizodu. To nije baš onaj Džon Konstantin na kog su se navikli ali je veoma blizu toga.

Ocena:











Нема коментара:

Постави коментар