петак, 16. август 2013.

Cigla


Režiser: Rian Johnson
Scenario: Rian Johnson

Srednjoškolac Brendan Frye (Joseph Gordon-Levitt)  istražuje čudne okolnosti iznenadnog  nestanaka svoje bivše devojke Emily (Emilie de Ravin). Neposredno pred nestanak mu je tokom razgovora saopštila četiri klučne reči : ,,cigla", ,,jadan Frisko" ,,tug" i ,,the Pin". Istražujući ovaj slučaj Brendan se suočava sa samim podzemljem srednje škole uz pomoć prijatelja sa nadimkom ,,The Brain" (mozak).
Brendan i ,,Mozak"
 Promene osvetljenja, arhetipovi kao što su usamljeni detektiv, šef podzemlja i njegov grmalj,sumnjivi posrednici i sveopšta pesimistična atmosfera čine film dostojnim crno-belog krimića iz 40-tih a pošto je sve to odlično prevedeno u današnje vreme film se svrstava u neo-noar (neo-noir) žanr. Glavni junak Brendon je beskompromisan i tvrdoglav borac za pravdu vođen svojom unutrašnjom željom za osvetom. To je čovek koji prema svojim stavovima zvuči kao da je upravo izašao iz filma sa Hamfrijem Bogartom. One se koristi raznim sredstvima,poznanstvima sa određenim bandama i uličnim vezama da bi isterao istinu. To je razlika između jednog noar detektiva (npr. Filip Marlou) i brilijantnog detektiva (npr. Šerlok Homs) koji se služi isklučivo svojim opažanjima i zaključcima.

Tug i Pin

Brendan nakon obračuna sa  ,,gorilom" Tug-om (Noah Fleiss) otkriva šefa podzemlja pod nadimkom ,,The Pin" (skraćeno od Kingpin). The Pin (Lukas Haas) je tipičan filmski negativac veran svojim prethodnicima kao što je i Kasper Gutman (Malteški soko, 1941) , a gothic izbog garderobe mnogo doprinosi njegovoj ulozi. Sam film je bogat raznovrsnim likovima , kao što je i zavodljiva Laura Dannon (Nora Zehetner), kao i interesantnim stilizovanim dijalogom koji je prepun specifičnog noar slenga poznatog mnogim obožavaocima filmova iz perioda 40-tih i 50-tih. ,,Your muscle seemed plenty cool putting his fist in my head. I want him out." ,,Looky, soldier..."  ,,The ape blows or I clam".
 
Brick je bogat referencama iz mnogih drugih filmova, osim očiglednih noar filmova može se pronaći i neka iz horror filma May od Lucky McKee-a.

Zar je to i May na žurci?

Film se preporučuje svim obožavaocima noara kao i misterije.

Ocena:










Нема коментара:

Постави коментар