недеља, 24. новембар 2013.

Riddick- Tumaranje u mraku


 Režiser: David Twohy
Scenario: David Twohy

Posle uspešnih SF filmova kao što su Pitch Black (2000) i The Chronicles of Riddick (2004) , Vin Dizel ponovo uzima ulak oštrice i vraća se u ulogu Ridika u istoimenom filmu. Nakon pet godina vladanja armijom Nekromongera, Ridik zaključuje da takav život nije za njega usled brojnih intriga i potencijalnog prevrata. Nekromongerima je teško da ga prihvate kao vladara jer odbija da položi zakletvu, pa se Ridik zato dogovorio sa Vakom da mu preda presto a za uzvrat da dobije koordinate svoje matične planete Furije i letelicu za put. Dobija letelicu i pratnju ali brzo se ispostavlja da je prevaren i doveden na nekakvu pustu planetu. Nakon borbe Ridik ostaje na toj planeti i otkriva da je naseljavaju različite mutirane verzije divljih životinja. Prepušten sam sebi on pokušava da povrati nekadašnju kondiciju i da se izbori sa mnogobrojnim zverima. 


Ovo se sve dešava tokom prvih nekoliko minuta, što nas dovodi do glavnog dela ovog filma. Ridik pronalazi jednu od baza lovaca na ucene i putem nje objavljuje gde se nalazi da bi dovukao plaćenike na planetu radi bekstva njihovim vozilom. Sve što sledi posle ovog trenutka (maltene ceo film) je bukvalno kopiran i sažvakan scenarijo iz prvog filma (Pitch Black).Na poziv se odazivaju dve grupe plaćenika.Ridik se ponovo poigrava sa svojim goniocima na nacin koji je vrlo slican prvom filmu, ali sa jednom poprilično bitnom razlikom. A ta razlika se sastoji u tome da su ovi plaćenici potpuno jednodimenzionalne ličnosti. Dijalog je jednoličan i predvidiv koliko i sporedni likovi. Prvu grupu čine razbojnici i amateri koje predvodi Santana dok je druga grupa tim profesionalaca. Tu drugu grupu predvodi šef po imenu Džons, koji je otac onog Vilijam Džonsa iz prvog filma. To je manje više jedini obrt u filmu. Obe grupe zajedno sa Ridikom su kasnije primorane da se suoče sa čudovištima koja iskaču iz zemlje tokom nevremena. Ma stvarno? Ko je očekivao još i čudovišta slična onima iz Pitch Black-a u ovom filmu?

Lovci na ucene
Zar smo ovo čekali još od 2004.? Prosto je neverovatno da se posle Ridikovih Hronika vraćamo ponovo na ovo. Daleko više mašte je ušlo u Ridik igrice poput Escape from Butcher Bay iz 2004 ili Assault on Dark Athena iz 2009.godine. Ne kažem da je film negledljiv, ali ne nudi ništa što do sada nismo već videli,  tj.  videli  na bolji način. Ovo bi mnogo bolje prošlo da je snimljeno kao tv film ili u formi animiranog filma koji pokriva radnju između dva filma. Takav je  The Chronicles of Riddick: Dark Fury iz 2004.godine koji prikazuje bitan  događaj  između prva dva dela.Novi Ridik film  je svega nešto malo bolji od  generičnih akcijonih filmova koji su izašli ove godine  (na primer Umri muški 5) ali ne nudi ništa što je vredno pamćenja.
Što se ocene tiče, šestica i to jedva.

Ocena:Нема коментара:

Постави коментар