среда, 30. април 2014.

Essential Fantastična Četvorka 1


Nastali davne 1961. godine iz umova scenariste Stena Lija i crtača Džeka Kirbija fantastična četvorka je vrlo brzo postala najomiljeniji strip među čitaocima. Ali šta je to što je ovaj strip učinilo tako omiljenim? Pa, pre svega radi se o timu superheroja koji su svoje moći stekli usled izlaganja kosmičkoj radijaciji prilikom putovanja u svemir. Tako su naučnik Rid Ričards (Mister Fantastik), njegova verenica Suzan Storm(Nevidljiva Devojka i njen mlađi  brat Džoni (Čovek- Baklja) zajedno sa pilotom Benom Grimom (Stvor) postali Marvelov prvi tim superheroja . Četverac odenut kostimima od nestabilnih molekula koristi svoje sposobnosti za dobrobit čovečanstva boreći se sa raznim vanzemaljskim pretnjama i impozantnim zlikovcima.



Poput mnogih Marvelovih likova njihove moći potiču od radijacije ali za razliku od istih ne bave se maskiranim osvetništvom i samim time odudaraju od  tada ( a i sada) čestih usamljenih  heroja dualnog identiteta.Kao i svaki tim daleko su od savršenstva usled čestog međusobnog koškanja Stvora i Čoveka-Baklje, neodulučnosti Suzane Storm u pogledu ljubavi i različitih sitnih problema koji se pojavljuju ali vremenom sve više liče na pomalo čudnu porodicu.
 Fantastična Četvorka  je zapravo najbitniji naslov za razumevanje ,,Marvelovog doba" stripova pošto čini  samu srž Marvelovog veoma prostranog univerzuma. Najupečatljiviji Marvelovi likovi potiču sa ovih strana, kao na primer: Doktor Dum, vanzemaljska rasa Skralova, Posmatrač, Galaktus i Srebrni Letač (koji će biti u narednim izdanjima) i mnogi drugi.



Mnoge priče iz srebrnog doba stripa su  po današnjim standardima  zastarele ili poprilično naivne ali većina epizoda Fantastične Četvorke je izuzetak. To im uspeva zbog njihovih naučno fantastičnih avantura ispunjenih mnogim pretnjama koje ne poznaju granice vremena i prostora. Sučavaju se neverovatnim bićima , dalekim  vanzemaljskim svetovima pa čak i sa najgorim i najmrskijim protivnikom koga je čovečanstvo ikad upoznalo, sa besparicom.
Ukoliko ste fan Marvelovih Essential izdanja ili samo želite malo proučiti taj davni period i početke njihovih popularnih stripova onda svakako treba da pročitate prvih 20 brojeva + specijal koji su sakupljeni u ovom odličnom izdanju Čarobne Knjige.

Ocena:


Нема коментара:

Постави коментар