недеља, 16. новембар 2014.

Vulverin Kolor 1



Gledano iz današnje perspektive , teško je zamisliti vreme kada strip junak Vulverin nije bio toliko opšte poznat i  popularan. Mnogi ga prepoznaju a da nisu nikad  pročitali jedan jedini strip, zahvaljujući raznim video igrama, animiranim serijama i filmovima. Život je počeo kao protivnik Hulka (Neverovatni Hulk 181,1974) , a kasnije je zahvaljujući Klermontovom preporodu X-men stripova postao redovni član novog X-men tima i od onda je polako sticao naklonost čitalaca.Svakako treba naglasiti da je tokom ovog perioda Vulverin suštinski bio jedva malo više od sporednog lika u stripovima i to sve do te sudbonosne 1982.godine kada je po prvi put doživeo da postane glavni junak sopstvenog stripa zahvaljujući projektu scenariste Krisa Klermonta i tada još mladog crtača Frenka Milera. Njihova četvorodelna priča je posližula kao odskočna daska za sve potonje Vulverinove  avanture kao i njegov prvi solo serijal  (koji imate priliku da pročitate u Essential izdanju Čarobne knjige).


 Kada se uzme u obzir činjenica da u ranim X-men stripovima tog perioda njegova pojava i  ponašanje   nisu  bili još potpuno objašnjeni, Vulverin je često  bio bio prikazan kao običan kavgadžija a često i naizgled nemilosrdni ubica   veoma  površne ličnosti. Kao takav on je bio potpuno jednodimenzionalan sve dok ga Klermont putem ovog stripa  nije transformisao u lutajućeg samuraja unutar koga se sukobe volja i intelekt sa urođenom životinjskom prirodom.Bez obzira na to koliko puta zabrlja,on ipak teži unutrašnjem spokoju.


Njegov unutrašnji sukob pratimo kroz priču u kojoj putuje  u potrazi za  voljenom Mariko Jašidom, naslednicom jedne od najmoćnijih porodica u Japanu. Iznenadni povratak njenog oca Šingena kao i njegove veze sa podzemljem su samo neke od prepreka sa kojima se suoči, ali to nije najgore što ga očekuje. Najgore od svega je bitka sa Šingenom u kojoj je omamljeni Vulverin izbubio čast ,
samopoštovanje i ponos pred očima Mariko. Lutajući besciljno, poražen i utučen , one se susreće se organizacijom ubica ,,Ruka" i mnogim intrigama dok postepeno dovodi svoj život u red tako što otkriva razliku između čoveka i životinje.Životinja zna šta je i prihvata to, dok čovek isto zna šta je ali ipak sanja i stremi ka razvitku.

U samom stripu se često ponavlja trenutak gde glavni junak navodi ko je ,šta je i kakve su mu sposobnosti,što i nije čudno obzirom da je pisano početkom 80-tih ali ponekad ume da dosadi. Miler ovde još nije na svom crtačkom vrhuncu ali mu je stil tada svakako bio bolji nego tokom protekle decenije.Akcione scene su mu odlične kao i obično, samo pozadina ume da bude pomalo neodređena (nedovršena). Boja  ume malo da bode oči obzirom da je pojačana u odnosu na original koji je bio za nekoliko nijansi tamniji, ali sve ostalo štima.Osim ta četiri dela Vulverin serijala, ovde su dodati i X-men brojevi 172 i 173 pošto se na to nadovezuju tako da je tu sadržana i priča koja se često naziva ,,Loganovo venčanje" u kasnijim brojevima.

Ocena:


 


Нема коментара:

Постави коментар