недеља, 30. новембар 2014.

Dr Morgue: Neočekivana smrt



Šestim brojem se završava ovaj mini serijal, naravno postoji i specijal ali je ovo ipak kraj glavne šestodelne priče o Joriku Malatesti. Dosadašnji brojevi su se mogli čitati i kao zasebne priče, svaka od njih je inspirisana nekim stvarnim događajem, ali još od prvog broja se  naziralo  da su oni ipak deo određene celine.Kroz šest brojeva se  prati odmotavanje klupka zavere i poprilično mračnih ubistava gde su granice Jorikovog poznavanja medicine kao i njegove  moći zapažanja ispitivane putem rešavanja nekih  bizarnih i naizgled nepovezanih slučajeva. On ubrzo otkriva da su ti slučajevi itekako povezani, i da su oni na neki način delovi jednog izopačenog mehanizma prividne represije zločina kojim upravlja gradonačelnik Mejson.

Mejson je još od studentskih dana teoretisao o savršenom ubistvu, to je vremenom dovelo do razvića izvesnog makijavelističkog sistema.Temelj Mejsonovog sistema  je zamisao kontrole zločina samim zločinom, putem selektivnog dozvoljavanja ubistava odabranim ubicama. Na taj način bi tamnu stranu ubica držao pod svojom kontrolom.Ukoliko bi neki od njih preterao, bio bi vrlo brzo  eliminisan.I sam Jorik je na neki način  bio deo ovog sistema, on je indirektno navođen na određene zaključke u vezi slučajeva da bi igrao ulogu protivteže.Mejson se uzdao u Jorikovu nepogrešivost  a sve to vodi njihovom konačnom intelektualnom obračunu .
Na prvi pogled se čini da je to  dvoboj heroja i negativca  poput čuvenog obračuna Šerloka Homsa  i Morijatija,ali veoma brzo se primećuje da je to nije baš tako jednostavno. Ovde se zapravo radi o rasvetljavanju jednog veoma traumatičnog događaja iz Jorikove prošlosti, događaja koji ga je zauvek promenio.Radi se o nerazjašnjenom ubistvu njegove verenice, Hane Larson.

Ukoliko uživate u kriminalističkim serijama ili stripovima sličnog žanra, dr Morgue je za vas idealan. Ovaj mini serijal  predstavlja   pravo osveženje Italijanske strip scene i sasvim je sigurno da vas posle čitanja  neće  ostaviti ravnodušnim.

Ocena:






Нема коментара:

Постави коментар