четвртак, 18. децембар 2014.

Dylan Dog : Žrtve slučaja


Početkom godine sam konstatovao da za sada  nema pravih filmskih adaptacija Dilana Doga. Ovo se odnosilo na filmove u smislu dugometražnog filma , pošto ipak postoji izvrstan kratak film o Dilanu.
 Srećom, nakon gledanja filma Dylan Dog: Vittima Degli Eventi (Dylan Dog : Žrtve slučaja) ta tvrdnja  pada u vodu. Reč je o nezavisnom filmu scenariste Luca Vecchi i režisera Claudio Di Biagio, ova ekranizacija Bonelijevog junaka je specifična po tome što je  radnja filma  smeštena u   državi odakle strip potiče , Italiji,  a  ne u Dilanovom  uobičajenom London. Film počinje tako što devojku po imenu Adel  od jedne sasvim bezazlene šetnje mostom proganja užasni prizor   duha žene koja nekako uspeva da skine svoju glavu sopstvenim rukama. Stvar je utoliko komplikovanija pošto ta žena liči ni manje ni više nego na nju samu. Ovo je naravno pravi slučaj  pravi slučaj za našeg omiljenog ( i jedinog  u telefonoteci) istraživača noćnih mora.

Film je vizuelno  impresivan, gotovo je neverovatno koliko je truda i pažnje uloženo u scenografiju i kostime kada su uspeli sasvim verno da ekranizuju bizarnu atmosferu tipične Dilanove avanture. Tokom filma se vide  poznata mesta poput Dilanove kuće, rezidencije Madam Trelkovski  i Hamlinove antikvarnice (Safare),i ne samo to nego i veoma dobra ekipa glumaca. Glavni junak, Dilan koga tumači Valerio Di Benedetto, je prikazan uglavnom korektno , mada ponekad ume da na trenutak odluta van okvira izvorne ličnosti, ali je zato Gručo,Lucca Vecchi, pun pogodak.Njegovo tumačenje Dilanovog vernog pomoćnika je milina za redovnog čitaoca , a i ostalima bi Gručove šale  predstavljale  vanserijski zabavan prizor. Osim njih pojavljuju se Hamlin (Massimo Bonetti), Madam Trelkovski (Milena Vukotić) i naravno inspektor Blok (Alessandro Haber).


Ovo nije direktna adaptacija bilo koje od Dilanovih mnogobrojnih avantura,  sadrži mnoge elemente iz njih ali je u pitanju originalna priča. Obrađuje se tema  determinizma  kroz ciklično ponavljanje određenih istorijskih događaja. Ni jedan događaj nije zapravo jedinstven, ma koliko se on činio takvim, razlikuju se samo vremena, osobe i svetovi u kojima će se isti odigrati. Radnja ume ponekad da se čini kao nepovezana ili pak razređena ali je u celini na nivou prosečne epizode Dilana. To je itekako dobra stvar pošto je prosečan broj Dylana Dog-a  u suštini nadprosečan strip, a ovaj film je definitivno vredan gledaočeve pažnje.
Ocena:


Нема коментара:

Постави коментар