понедељак, 29. децембар 2014.

Dampyr: Peščane utvareNakon prva dva broja Dampira ( Sin Đavola i Pleme Noći), koji se ujedno mogu posmatrati kao 2 dela iste pilot epizode, ovo je prva samostalna avantura Harlana Drake. Obzirom da je do sada već saznao šta ko je i šta je , dampir-sin vampira i smrtne žene, koristeći se starom slikom iz jedne od očevih matorih knjižurina uputio se čak u Englesku da istraži svoje poreklo. U uvodnom delu saznajemo da gradić u koji je krenuo, Mervindal, ima prilično zanimljivog bauka iz narodnog predanja  kao i zlokobni  stari luna park.

Kao i u većini narednih brojeva, Harlan se i ovde sukobi sa nekim od stare garde arhevampira, koji su u kontekstu serijala nazvani ,,gospodarima noći", ali ovde se po prvi put udružuje sa pripadnicom te vrste.Ispostavlja se da je ta vampirica Amber Tremejn stara poznanica Harlanovog misterioznog oca, i ta činjenica mu je spasla glavu.Tako udruženi oni se suočavaju sa  protivnikom njegovog oca,Kostackim , koji je sposoban da sopstvenu maštu materijalizuje u živi zabavni park pun naizgled nezaustavljivih  krvožednih bića. Kostacki svojom pojavom i delanjem  donekle podseća na negativca iz Batman Beyond animirane serije, tačnije iz epizode ,,Earth Mover".   Ideja o bilo kakvom hororu u luna parku je prilično stara i često viđana, ali je ovde sasvim vešto korišćena u smislu jezive atmosfere i pojave   horde grotesknih cirkuskih nakaza.

Prava snaga ovog stripa je zapravo u crtežu Luke Rosija (Luca Rossi), pošto su mu   kadrovi  takvi da drže pažnju bez obzira na pomalo predvidiv scenario Boselija. Rosi  pokazuje sjajno vladanje  odnosom senki i time uspeva da veoma vešto dočara mračan svet natprirodne strave kakav je karakterističan upravo za ovaj serijal.

Za razliku od nekih  Bonelijevih stripova, Dampir ne nudi duboke misaone teme, što ovde i  nije loše obzirom da je sam strip je zapravo sasvim solidan zanatski  akcioni horror poput filmova  kao što su Underworld ili Blade.

Ocena:


Нема коментара:

Постави коментар