среда, 11. фебруар 2015.

Justice league : Throne of Atlantis


,,Tron Atlantide" je drugi po redu animirani  film o Ligi Pravde,  nastavak filma ,,Rat" (Justice League : War)   i spada u talas animiranih filmova koji predstavljaju adaptacije novih ,,osveženih" stripova izdavačke kuće DC comics. Radi se  o adaptaciji istoimenog šestodelnog stripa  iz 2012/2013.godine koja govori o ratu između Atlantide i kopnenog sveta (civilizacije uopšte) kao i o previranju unutar same kraljevske porodice Atlantide. Hronološki ovo se zapravo ne odvija posle dešavanja prvog filma, nego nakon saga o Grejvsu  i Gepardici .

Vrlo brzo se može primetiti da film poprilično odstupa od izvornog materijala.Kao prvo , ovde je potpuno pogrešno prikazana priča  Akvamen-a (Aquaman).  Prikazan kao još neizgrađena ličnost, neko ko više pripada kopnenom svetu nego podvodnom kraljevstvu. Nema ni traga njegovih prethodnih poznanstava sa dvora, sukoba sa polubratom  , a da  ne pominjem  i druge ,,sitnice" poput obuke , pošto ovde nekako uspeva da savlada silne vojnike podvodnog sveta i sasvim slučajno uspeva da koristi svoje moći. Ovaj junak nikada nije uživao preteranu popularnost, često je bio predmet podsmeha i sprdnji a ovim filmom mu se  još više odmaže.

Akvamen uvek izvlači deblji kraj
Drugi veliki propust ovog filma je sam povod za  rat između kopna i mora. Priča iz stripa i  nije komplikovana: Neko je sabotirao podmornicu tako da puca na Atlantidu, njihov kralj Orm to doživljava kao objavu rata dok njegov polubrat Artur (Aqaman) želi da mu dokaže da je u pitanju greška. Između njih izbija sukob, jer Ormu se ne sviđa zamisao da sluša nekog ,,dođoša" koga je kopno iskvarilo. Međutim, u originalu Orm nije taj koji je namerno izazvao sukob, niti je nekakav klon marvelovog Lokija ni jednodimenzionalni  negativac ,kao što su ga ovde napravili. Filmu fali ključna ličnost i to  kraljevski  savetnik Vulko, koji je čitav rat pokrenuo zarad toga što je želeo  da Artur preuzme presto.

Ko je taj Loki?
Treći propust je malo manji ,ali ne i zanemarljiv u kontekstu daljih dešavanja. Tokom invazije ne dolazi do regrutovanja potencijalnih članova Lige Pravde u cilju povećanja broja raspoloživih agenata zarad odbrane gradova od poplave i borbe protiv sila Atlantide. To je bitno samo zbog kraja filma koji sugeriše da će sledeći najverovatnije biti adaptacija ,,Trinity War" ili ,,Forever Evil" stripova.

Zabezeknuti lošim kvalitetom
Nažalost DC-jevi animirani filmovi postaju sve lošiji, lagani  pad u kvalitetu je primetan još od ,,Flashpoint Paradox"-a (sa izuzetkom filma ,,Assault on Arkham" koji je imao svoj šmek), ali sada je baš dogorelo do noktiju . Animirani filmovi su im se počeli ugledati na Marvelove po tome što  odbacuju bilo kakav  dublji smisao   zarad besprekidne generične akcije.Krajnji rezultat toga su već dva prilično loša   filma  zaredom, (prvi je Son of Batman) koji su ispod proseka  malobrojnih (ako ne i retkih!)  zanatlijskih epizoda istoimenih crtaća koji su nekada bili aktuelni (Justice League i Justice League Unlimited). Čak i da niste čitali strip, ovo je veoma predvidiv i nenadahnut film.

Ocena:
Нема коментара:

Постави коментар