уторак, 24. фебруар 2015.

Punisher vol 1 : Crno i belo


Od 2012.godine Marvelovi stripovi, prateći poteze suparničkog DC Comics-a, su napravili još jedan veliki reboot , ali doduše malo suptilniji od ove druge kuće. Umesto da ponište gotovo sav kontinuitet i krenu iz početka, odlučili su se za izdavanje stripova koji bi pogodovali novajlijama ali i veteranima.  Novije priče su pojednostavljene tako da  bi novi čitaoci mogli da počnu da ih čitaju od tog trenutka bez nekog velikog predznanja, i to se zove Marvel NOW! (Marvel SADA!).Jedan od tih novih serijala je i ,,The Punisher" od autora Nejtana Edmonsona i crtača Mič Geradsa.Dakle ovo je prva avantura iz  nove serije,a gledano od početka (stari kontinuitet) deseti redovni Punisher serijal do danas.

Frenk Kesl je izmešten iz svog matičnog grada  Njujorka u Los Anđeles, najverovatnije povodom kraja ,,Punisher :War Zone" stripa iz 2012.godine (Preporučujem ga svima!), i tu lovi i ubija mafijaše iz Dos Sols kartela, dakle ništa novo busyness as usual. Dok on pobija članove te bande, za petama mu je grupa vrhunskih plaćenika  ,,Howling Commandos" a usput se susreće i sa jednim opšteptepoznatljivim visokonaponskim protivnikom Spajdermena.Edmonsonov strip je relativno lagano štivo koje  uspeva da upozna nove čitaoce sa ovim vremešnim osvetnikom.U Marvelovim stripovima, Punisher odavno više nije   borac iz Vijetnamskog rata , pa se to ni ovde ne spominje.Čitaocima je predstavljen kao specijalac sa nekog neodređenog modernog ratišta.Ono po čemu se Edmonsonov Punisher razlikuje od pojedinih prethodnih stripova, je to što glavnog junaka donekle humanizuje sa pomalo humora i putem pratećih likova kao što su Tags (Tuggs) pa čak i kojot kao kućni ljubimac.  Glavna tema je pitanje šta jedan običan osvetnik može da uradi o ovom novom svetu u kojem su superheroji dominantni. Interesantno je to što njih ne interesuju narko karteli  , pa time se se krimosi u Los Anđelesu zapravo i ne boje takvih superheroja.


Pomalo je čudno što je autor koji se tom temom bavi odlučio da Punisher-u nadene masku sa lobanjom, pošto njegov identitet i nije tajna.On se tajnosti odrekao još kada je počeo sa svojom misijom istrebljenja kriminalaca. U svakom slučaju ovo je solidan akcioni strip brzog tempa  pun pucnjave, eksplozija i vojnog žargona, što je i za očekivati pošto je Frenk Kesl u suštini prikazan kao arhetipski osvetnik  iz američkih akcionih filmova tokom 70-tih i 80-tih godina prošlog veka. Priča je mogla biti originalnija, ponekad je pomalo uprošćena , starijim čitaocima će se činiti kao razblažena ali ni ovo nije loše.

Ocena:Нема коментара:

Постави коментар