среда, 16. септембар 2015.

Dampyr: Izgubljena duša



Dampir ponovo odlazi u Prag na poziv prijatelja , ili možda poslodavca, Kaleba Losta , ali ovog puta se ne suočava sa mitskim Golemom nego sa alhemijom,izgubljenom dušom i igrom moći među silama dobra i zla. Demon , ili pak agent tame, Nikolaus pokušava da stekne moći  putem alhemije , ali prvo mora to isprobati na dopola uspelom projektu starog alhemičara Sendvigijusa. Brzo se ispostavlja da je to teže nego što je zamislio, prekardašio je svoja ovlašćenja a za petama su mu  šef tajne policije pakla demon Nergal  i njegov kolega Šamael . Sreća po njega pa se njegov prirodni neprijatelj Kaleb udružio sa Dampirom da mu pomogne u nevolji.

Ovo je druga priča iz tzv ,,Praškog ciklusa" Dampira i pravo je osveženje nakon gomile epizoda  koje se mogu  sumirati kao jurnjava sa arhivampirima. Radnja  tih epizoda nije sama po sebi loša, često je prosečna ali i veoma formulaična.Ovog puta je tema priče spletka demona Nikolausa koji pokušava da povrati svoje davno izgubljene anđeoske moći, pošto je on pali anđeo, putem alhemije. Kada se spomene alhemija, većina pod tim smatra veštinu pretvaranja olova u zlato (inspirisano metaforama i starim rimama) ,ali kao što se i ovde vidi , to su  učenja o pročišćenju /povratku duše u prvobitno (bezgrešno) stanje. Pošto se istim bavio i stari alhemičar Mihajl Sendvigijus, Nikolaus svoj eksperiment počinje od neupokojenog praškog dželata iz 17.veka , Jana Midlara. To je ujedno i povod za kratak istorijat pobune protestanata iz Midlarove perspektive.

Kalebu, sa druge strane ne odgovara mogućnost da će Nikolaus zbog svog prestupa biti smenjen sa položaja agenta pakla jer će time njegovo mesto zauzeti nego mnogo gori i manje predvidiv. I tako je to zapravo priča o njima dvojici, o poštovanju među agentima suprotnih tabora. Da je priča izašla u nekom specijalnom izdanju kao produžetak Dampir stripa, sve bi imalo više smisla pošto je ovde problem zapravo u glavnom junaku.Dampir je u ovom broju tek nešto više od pukog posmatrača, suvišan je u sopstvenoj avanturi. Njegovi pratioci , vojnik Kurjak i vampirica Tesla,  su ovde obični statisti.Sličnu sudbinu dele i negativci Nergal i Šamael, pošto su veoma površno karakterisani.
Eh, pa Dylan Dog je igrao partiju šaha sa smrću

Kao i u prethodnom delu, ovde je crtač  Luca Rossi  svojim senčenjem i neprikosnovenim osećajem za kadriranje vešto  prikazao  magičnu i misterioznu  atmosferu Praga . Vidi se da je scenarista Mauro Boselli veliki obožavatelj Praga,njegovih legendi, bogate istorije i književnosti, ali za razliku od njegovog prethodnog broja ,,Pod kamenim mostom" ovde nije tako supešno uklopio sve te elemente u jedinstvenu priču.

Ocena:


Нема коментара:

Постави коментар