субота, 26. септембар 2015.

Konstantin tv serija


Popularnost glavne ličnosti Hellblazer stripa , Džona Konstantina, nimalo ne jenjava ni  godine posle gašenja. To je jedan od glavnih razloga zašto je isti ponovo uvršten u mejnstrim stripove izdavača DC comics-a od 2011. a skoro je dobio još jedan naslov ,,Constantine the Hellblazer" i tv seriju.  Serija je završena nakon 13 epizoda i koliko je za sada poznato ukinuta je na NBC televiziji , ali postoji mogućnost nastavka kroz CW serije Arrow/Flash. Kao što se vidi, budućnost serije je neizvesna,ali ovde se neću baviti time nego kratkom analizom postojećeg materijala i pokušaću da utvdrim gde je serija zaškripala.

Serija prati avanture ciničnog britanskog maga i prevaranta Džona Konstantina, kroz 13 epizoda on se susreće sa, demonima,duhovima, mitskim bićima i ostalim nečistim silama. Svi oni postaju mnogo moćniji nego ranije usled pojave ,,nadolazeće tame" kojom rukovodi mitski izgubljeni kult Bruherija.Zbog njih se pravila među smrtnicima i natprirodnima menja, granica između pakla i našeg svta postaje sve tanja.Džon se ne sam boriti protiv ovoga pa mu pomažu  stari  prijatelj i šofer Čez ,vidovnjakinja Zed, koja je zamenila planiranu Liv Aberdin već posle prve epizode i anđeo Meni. Liv,  nije ličnost iz stripa,  osmišljena za potrebe pilot epizode, kao neko ko će gledaoce uvesti u Konstantinov svet. Tu se vidi  nedoslednost koju ću zanemariti pošto nije toliko bitna,  njena uloga uspešno zamenjena sa Zed.


 Džon Konstantin , koga tumači odlični Met Rajan, izgleda kao da je izašao iz stranica stripa.Dakle on je  britanac ,manipulator i prevarant plave kose i šeretskog osmeha a ne neki žestoki crnokosi akcioni junak  kakav je prikazan u Constantine igranom filmu iz 2005. Treba naglasiti da je ovaj  Konstantin blaži od Hellblazera, više je kao  mejnstrim verzija (new 52 verzija) iz  Constantine i Justice League Dark stripova. Apsurdno je to što je u seriji  gde ima gomila horror scena, natprirodna bića, ubistava i sličnog  njemu je zabranjeno da bude viđen kako puši,što je sastavni deo njegovog imidža. Srećom pa su to pred kraj korigovali.


Džon  pre svega nije heroj, ne bori se protiv mračnih sila zbog ideala , on je samoprozvani stručnjak za okultizam koji   uživa u magijskim prevarama i nadmudrivanju sa onostanim bićima mnogo moćnijim od sebe. Pored toga, ovde je prikazan  kao čovek koji želi  da se iskupi zbog incidenta u Njukaslu, užasne tragedije koju je sam izazvao  i zato mu se  prikazuje anđeo Meni čije prave namere još nisu poznate.


Ova sezona donekle prati prve  brojeve Hellblazer stripa, međutim scenaristi  se ne drže  samo izvornog materijala nego prave  svoje potpuno originalne priče. Najbolje epizode su zapravo adaptacije stripova kao što su ,,A Feast of Friends" gde se Džon Bori protiv demona gladi Mnemota (ima je u prvoj knjizi Hellblazer-a od Belog Puta)  ili  dvodelna ,,The Saint of Last Resort" i još po koja ,  a ove druge su uglavnom iznad nivoa prosečne natprirodne avanture. Neujednačenost kvaliteta epizoda je problem koji se barem jednom  pojavio , i to kada se  posle odlične stripovske epizode pojavi jedna od slabijih originalnih tvorevina kao što je po meni epizoda ,,The Rage of Caliban".


Epizode prate proceduralnu formulu  kao što imaju Arrow/Flash serije, što znači da ima  jednokratnih negativaca (monster of the week tipa), ali i nekoliko zanimljivih likova iz DC stripova kao što su Papa Midnite, Felix Faust i Jim Korigan (budući Spectre). Vizuelno serija podseća na Dresden Files i Supernatural a ima svoju mitologiju koja se često oslanja  na hrišćanske  motive, religiju drevnih Sumera, vudu magiju i još štošta. Prava je šteta što je ukinuta posle samo jedne sezone, njeni  nedostatci i problemi su karakteristični za većinu prvih sezona američkih serija. Ukoliko volite ovaj žanr, seriju Constantine  svakako vredi pogleti jer nudi sasvim solidnu zabavu.Ocena:


Нема коментара:

Постави коментар