четвртак, 12. мај 2016.

Dylan Dog:Džekil



Ulicama Londona  hara ubica sa dresiranim gavranom.Dokazi upućuju na profesora psihologije koji se na svoju nesreću zove Džekil.Okolnosti su nejasne, policija je zabazeknuta a Dilanu stižu nove klijentkinje.Da li će istaživač noćnih mora moći da reši ovaj zamršeni slučaj dvostruke ličnosti, ili će se i sam prepoloviti od muke? Ukoliko niste upoznati sa ,,Čudnim slučajom dr. Džekila i g.Hajda " odavde  nadalje slede veliki spojleri.

,,Čudni slučaj dr.Džekila i g. Hajda",  delo pisca Roberta Luisa Stivensona kao glavnu temu obrađuje dualizam čovekovog bića kroz ličnost Doktora Džekila, vremešnog londonskog doktora nauka koji  živi u skladu sa strogim kodeksom ponašanja i pravilima viktorijanskog  društva  . Želeći da živi kao takav on sakriva i potiskuje sve one poročne želje i aktivnosti koje ne smatra dostojnim uglednog učenog čoveka.Vremenom Džekil  uočava borbu  između svojih viših ciljeva i niskih nagona i teoretiše kako da ih razdvoji kako  bi svaki išao svojim putem i time sebe oslobodi unutrašnje borbe Eksperimentima otkriva napitak koji omogućava potisnutim željama da isplivaju na površinu u vidu ličnosti Hajda. Hajd je Džekilova suprotnost u svakom smislu, on je niski grubijan drčnog stava koji voli da pravi haos i uživa u raznim porocima.

Hajd stiže!
Sklavijev Džekil je profesor psihologije koji se zaista zove pout fiktivnog Džekila iz romana, dakle roman ,,Čudnovati slučaj Dr Džekila i G.Hajda" postoji u tom svetu kao u našem.Ovaj profesor Džekil poput svog imenjaka takođe skriva neke poroke, doduše bez ekstremnog potiskivanja. On je tajni ljubavnik uspešne studentkinje psihologije i strahuje da bi mogao izgubiti posao ukoliko bi se to otkrilo. Pojavljuju dokazi koji ga povezuju sa serijom ubistava u Londonu, otkrivaju se događaji iz prošlosti,ljubavnica i ostali studenti počinju da sumnjaju, policija postaje sve znatiželjnija i Dilan se uklučuje u istragu.
Pod velikom pritiskom policije,sudstva i javnog mnjenja siroti Džekil gubi svoj posao , ugled pa naposletku i razum .Počinje da sumnja u sebe, svoje mentalno zdravlje i polako gubi oslonac. Pukao je od prevelikog pritiska i um mu se prepolovio , postao je ono što je javnost mislila o njemu, postao je Hajd.


Ludilo
Džekil je zapravo žrtva ali se čitaocu ove  misterije prikazuje kao jedini logični  ubica, dok pravi ubica neprimetno podmeće dokaze.Njegov progonitelj je ni manje ni više nego  devojka Lesli, osoba sa poremećajem višestruke ličnosti koja je istovremeno bila i Dilanova devojka Fej.Deo njene ličnosti , Fej, smatra da je Džekil kriv za nemili događaj iz prošlosti, misli da je videla njegovo pravo lice u trenutku delirijuma i zato je ovim ubistvima pritiskala Džekila na svaki mogući način dok nije poludeo i sam postao  ubica Hajd.Po viđenju Fej/Lesli , to je konačna potvrda da je Džekil zaista Hajd.


Da li je profesor Džekil oduvek imao potencijal da postane Hajd ili je to ipak preobražaj izazvan nervnim slomom usled zavere protiv njega? U stripu se postavljaju mnoga pitanja dualizma poput ovog, ali ne odmiče se dalje od toga jer se više bavi indukovanim ludilom.Priča nema naročitu dubinu.Ovo je solidna  zamršena  whodunit misterija u kojoj nam Sklavi pred očima maše žrtvom koja kasnije zaista postaje ubica.U stripu su kombinovani motivi iz Stivensonovog romana sa ,,Gavranom" od E.A.Poa i zapletom koji  neodoljivo podseća na Psiho 2.Iskustvo je utoliko bolje jer strip crta Korado Roj.Njegov stil je savršen za ovaj strip.Koradove senke su sve osim prirodnih.One ne padaju na površinu predmeta i ljudi koliko prividno izbijaju iz njihove unutrašnjosti, naglašavajući  unutrašnju tamu ličnosti.Time svim  likovima daje naročito zlokoban ton a posebno briljira u prikazivanju maglovitih mračnih ulica Londona kojima hara groteskni ubica G. Hajd.

Ocena:


Нема коментара:

Постави коментар