недеља, 31. јул 2016.

Bejts Motel - četvrta sezona



 Koren svih problema Bejtsovih je nasilje u porodici koje glavne likove prati kao zla kob.Normin ceo život se vrti oko toga. od najranijeg detinjstva,preko svih brakova pa konačno i do stadijuma predstavljenom u ovoj seriji.Ono je izvor sve patologije među kojom je najistaknutija Normina i sinovljeva bolesna apsolutna međusobna privrženost koja tokom četiri sezone konstantno igra na samoj granici incesta.Takođe je to uzvor Normanovog psihičkog poremećaja, što je druga velika tema čitave serije.Zbog pomenute privrženosti i prikrivanja posledice nasilja  Norma nikako nije mogla da prihvati da joj je sin zaista bolestan i da mu je potrebna stručna pomoć.Stalno je to izbegavala i gurala pod tepih, ali  ormar je razvaljen i kosturi počinju da ispadaju. .Odlučila je da ga ipak smesti u mentalnu ustanovu, ali već je prekasno.Čitava stvar je dogorela do noktiju,prema Normanovoj bolesti se ophodila krajnje neodgovorno a posledice su monstruozne.
Izvor svih užasa u ovoj seriji su dakle nasilje u porodici i zataškavanje psihiče bolesti, dve pojave koje su nažalost vrlo aktuelne, a pogotovo u Srbiji.Naročito ovog leta.

We just don't belong in this world anymore, Mother. We're broken. We've tried. We want peace and happiness, but the world just won't allow it.

Jasno je kao dan da  bi gradić White Pine Bay odavno propao da ne živi od marihuane.Šerif Romero se nije toliko borio protiv kriminala koliko je  održavao status quo  zataškavanjem sukoba narko bandi sa jasnim ciljem  izbegavanja intervencije tužilaštva, koje bi ih sve odavno ćorkiralo.To je opak tip,za sobom je ostavio mnogo prolivene krvi ali  on ipak teži iskupljenju.Izlaz vidi u fiktivnom braku sa Normom Bejts kojoj time pomaže finansiranje Normanovog lečenja u mentalnoj ustanovi.Kasnije je iz tog fiktivnog braka  nastala istinska ljubav i zajednica života.Romero je u tom smislu ,,pozitivni negativac", tip koji pokušava da u okviru svog mračnog sveta odigra neki ohrabrujući potez.Naravno on nije imao pravu predstavu u šta se zapravo upušta.


Norman je do  pred kraj treće sezone je mogao da prođe kao žrtva sopstvenog stanja, ali ove sezone ga vidimo  u sasvim drugom svetlu kao manijakalnog psihički labilnog edipovca koji bi po svaku cenu da preotme kevu od očuha.Ponašanje koje je od početka bilo čudno,iščašeno ponekad nastrano , sada je postalo istinski jezivo .Odnos  Romera i Norme, a naročito njihova zajednička večera i priznanje ljubavi  je kap koja je prelila čašu i zapečatila sudbinu ovih likova.U  takvim scenama se vidi koliko ubedljivo serija prikazuje   porodična trvenja i napetost koja vodi do erupcije  ekscesa koji kulminira razdorom i otkrovenjem a neretko i ispoljavanjem prave slike mentalnog stanja glavnih likova.


Normanovi psihički problemi ovog puta dolaze do punog izražaja i otkrivaju nam suštinski tragičnu osobu koja ne ume da se suoči sa stvarnošću kakva jeste.Njegov problem seže od psihe koja različitim nezdravim metodama brani veoma krhu ličnost od spoznaje surove stvarnosti.To se naročito ističe u poslednjoj epizodi ove sezone.Nemogavši da prihvati posledice neuspelog samoubistva i ubistva majke , u ovoj srceparajućoj epizodi Norman očajnički traži utehu u svom ludilu.Odbacio je i ono malo saznanja koje je stekao u mentalnoj instituciji,bacio lekove i frentično se naprezao dok se nije vratio u svoj nezdravi mikrokosmos halucinacija koji ga je sada obuzeo u punom jeku.Norma je volšebno vaskrsla, odavno mrtav i prepariran ker mu se mota oko nogu a stara kućerina je zasijala od nepostojećih božićnih ukrasa.Obzirom da je kuća odraz Normanove psihe, veoma je jasno koliko je duboko zaglibio u bolest.

Praznično ludilo
 Bates Motel nastavlja da se poigrava sa gledaocima navodeći ih na pogrešne tragove,na momente  izgelda kao da lako možemo zaključiti šta sledi a onda se desi  obrt i kada najmanje očekujemo ošine nas završetak poput onog iz pretposlednje epizode ove sezone.Fredi Hajmor i Vera Farmiga briljiraju u svojim ulogama,a ostali se vrlo dobro drže.Neizvesnost je sada još jača nego ranije pošto su autori obznanili da poslednja sezona neće biti puk rimejk Hičkokovog ,,Psiha", nego nova verzija.Dakle, all bets are off .Završni čin tragedije porodice Bejts (Pad kuće Bejts?) nas čeka iduće sezone.

Ocena:




Нема коментара:

Постави коментар