недеља, 18. фебруар 2018.

Legija - prva sezonaGledajući prve trejlere tokom pretprošle godine, nisam bio preterano zainteresovan za seriju ,,Legion" , međutim pokazalo se da je ovo ni manje ni više nego hit 2017! Mislio sam da će biti prosečna superherojština, ali ispostavilo se da je ovo nešto sasvim drugačije. Zamislite psihološki sf triler  u režiji Brajana Fulera sa Linčovim Tvin Piksom i Kronenbergovim Skenerima kao inspiracijama.Rezultat je nadrealna arty serija smeštena u svet x-ljudi.Do sada nisam pratio ostvarenja Noe Holija, nisam gledao seriju prema filmu ,,Fargo" tako da je ovo moj prvi susret sa njegovim delom i moram reći da sam više nego zadovoljan.


Kako ono rekoše rimljani, Nomen est omen! Idući po tome prilično je jasno zašto su Kris Klermont  i Bil Sjenkijević  uzeli baš taj naziv kao nadimak Dejvida Halera. U jevanđelju po Marku, Isus je tokom putašestvija susreo nekog čoveka koga su opsedali demoni koji su sebe upravo tako nazvali. Mislim da gotovo svi koji su gledali neki od mnogobrojnih horor filmova u kojima se pojavljuju slične nečiste sile znaju za taj citat, a čest je i među stripovskim i filmskim zlikovcima a ima ga i među onima iz stvarnog života. Svakako je suština u tome što Dejvid pati od šizofrenije i to onog tipa od kojeg dobija poremećaj višestruke ličnosti te je metaforički zaposednut demonima.On je ukleta osoba,  doduše nije zaposednut onostranim bićima nego ludilom. Ili možda jeste? U ovoj seriji granicu između onoga što ,,jeste" i ,,nije" je vrlo teško povući.Stvarnost i mašta se mešaju, sećanja se menjaju , sadašnjost se meša sa prošlošću i budućnosti , prosto rečeno orijentiri poput vremena i prostora se gubeNe samo što je Dejvid nepouzdan narator, nego još pride je sposoban da menja svet oko sebe, bukvalno da menja stvarnost time što otelotvoruje svoje mentalne tvorevine.

,,Legija" je prilično odmaknuta od stvarnosti.Ima set pisove koji vuku na stare psihodelične horore,a estetiku  i vizuelni štof  nalik Hanibalu.Noa Holi  otvoreno priznaje svoje inspiracije ali odlazi i korak dalje.Ovo nije niti adaptacija niti kopija postojećeg nego originalna serija.Muzika igra ključnu ulogu pa imamo  suludo zabavne scene među kojima je primera radi  igranja bolivudskog plesa uz šansonu.Da serija nije imala marvelov logo na sebi , ne bih prepoznao to kao deo njihovog brenda.Iako je prikazan rat među mutantima i tajnim vladinim paravojnim grupama, ne daj te se zavarati da je ovo neka tamo superherojska serija.To je sve samo u pozadini, dok je u prvom planu prvenstveno reč o ispitivanju ,,krhke" stvarnosti glavnog i ostalih likova, problemima identiteta i slobodnijem tumačenju mentalnih ,,bolesti".Ne mogu reći da nije superherojska zbog mnogih žanrovskih elemenata (moći, podela na ,,dobre" i ,,loše", zlikovac, borba za ,,pravdu"), ali recimo da pripada onim  neobičnijim tokovima   žanra u kojim su Doom Patrol od Grenta Morisona.


Tokom sezone saznajemo da Dejvidove bubice u glavi, odnosno makar jedna od njih nije baš njegovih ruku delo.Ispada da njemu u glavi živi prilično gadan mentalni parazit i to ni manje ni više nego Kralj Senki! Poznavaocima x-men stripova , ili makar crtanih serija, ovo ime govori mnogo toga.Ako ste među njima, onda  vas očekuje poseta astralnoj ravni, pošto  je  Noa Holi prigrlio čudnija odredišta x-mitologije koja do sada nisu prikazivana na filmovima.Ima tu još referenci i uskršnjih jaja ali nema smisla da ih nabrajam pošto sam siguran da mnoge od njih ni sam nisam pohvatao.Moje poznavanje x-men stripova je fragmentarno zahvaljujući tome što postoji mali milion tih serijala stripova.To ne treba nikoga da obeshrabri  pošto poznavanje izvornog materijala nije potrebno za gledanje ,,Legije" jer ova serija stoji na sopstvenim nogama


Vrlo pozitivno sam iznenađen glumom u ovoj seriji,ne zbog toga što je naročito dobra nego  pre svega zato što je ovo serija koja nosi x-men logo.Drvena gluma je rak rana prvih igranih x-men filmova uključujući onaj nesretni tv film Generation X.Prosto ni scenario ni gluma nisu u potpunosti dočarali mutante na malom i velikom platnu.Uvek su delovali kao suviše  obični ljudi obdareni moćima a meni nikako ne leži ta zamisao da se pojedinci koji toliko odudaraju od norme ponašaju poput prosečnih faca kakve svakodnevno srećem.Nezamislivo mi je da takvi likovi nisu makar malo ekscentrični.Sva sreća pa je to ispravljeno ovom serijom pošto tokom ovih osam epizoda gledamo zanimljivu grupu osobenjaka.


Primera radi Rejčel Keler kao Sidni Baret (nije muzičar) je sve ono što Ana Parkin kao Rogue (Vragolanka) nije bila.Moći su im pomalo slične, ali zato Sidni sa sobom nosi sav emotivni prtljag kakav je takvoj osobi primeren.Ona je  frigidna (u pojavi,govoru, pokretima) jer godinama izbegava dodirivanje zbog mutantskih sposobnosti ali istovremeno i čezne za društvom, za ljubavlju .Protagonista Den Stivens aka Dejvid  je vrlo ubedljiv kao šizofreničar, gestikulacija i isprekidan  govor tj. salata od reči  su mu na mestu.Stivens toliko vešto glumi   zbunjenog mladića sa pomalo zlokobnim pogledom, da mi je teško da nakon gledanja smestim nekog drugog u tu ulogu.Ta uloga je zapravo najbitnija u čitavoj seriji jer se sve vrti oko Dejvida, kao što rekoh ovo je lična pre nego grupna priča, a Stivens itekako ume da je iznese.

Aubri Plaza deli ulogu glavnog zlikovca sa Kvintonom Bosiklarom što i ne zvuči čudno kada se uzme opsednutost scenariste sa dualizmom, jer pored nje ima još takvih likova.U  svakom slučaju zamaskirani Kvinton  je zastrašujuć kao  pravo ,,lice" Kralja Senki dok je Aubri prilično živahna i energična u ulozi ,,naličija" .Plaza je melodramatična i ponekad ume da preglumljuje ali to joj ide u korist jer je uloga takva da treba da bude over the top zlikovac.Antagonista je zamišljen kao moždani parazit sadista koji se ludo zabavlja dok mentalno zlostavlja Dejvida i ostale žrtve , pri tome je donekle sličan Bobu iz Tvin Piksa.


Bill Irvin je zabavan u ulozi naučnika Kerija koji deli telo sa mladom indijankom nadljudske snage.Sporedne  uloge su im  prilično zanimljive jer su oni bukvalno ista osoba u dva tela a time ujedno Irvin pokriva slabiju glumu mlade Amber Midtander. Oni se stapaju u isto telo i ta kohabitacija sa sobom nosi psihičku zavisnost jer jednoj strani je na duže staze neprijatno bez druge. Slično se može reći za  Džemaina Klementa/ Olivera hipi-telepatu koji je pod ledom još od perioda disko kugle, pošto on na sličan način zasenjuje suprugu psihološkinju Melaniju tj. Džin Smart.


Osim nekolicine slabijih glumaca među kojima je i Džeremi Haris aka tip koji putuje po sećanjima, još jedna sitnija zamerka mi je u tempu serije.Obzirom da ima svega osam epizoda , nije bilo potrebe za tapkanjem u mestu u šestoj epizodi.Ispade da je ta šesta bila rekapitulacija  stvari viđenih u prošlim epizodama.


Kada se sve uzme u obzir , prilično sam zadovoljan ovom serijom za sada.Nisam siguran kuda će dalje voditi, niti kako će sveukupno ispasti ali ova prva sezona je postavila prilično visok standard.Prošlogodišnje marvelove serije na Netfliksu su podbacile, a ,,Legija" je na FX kanalu  dosadašnja ostvarenja iz x-men  franšize ostavila u prašini  i ima potencijala da stane na vodeće mesto kao najbolja u superherojskom žanru.Dok na Netfliksu pokušavaju da prave serije po kalupu uspešnog Derdevila, Holijeva ,,Legija" probija granice viđenog i postavlja nov standard.

Ocena:Нема коментара:

Постави коментар