понедељак, 25. јун 2018.

Konan Simerijanac : Crni Kolos


Ševatas, prgavi zamorijanac poznat kao  kralj lopova , je posle duge pripreme uspeo da provali u grobnicu u drevnom  gradu Kučtemesu.Zaslepljen gramzivošću nije ni slutio da će njegova pljačka  probuditi prastaro zlo.Ševasovom nesmotrenošću crni mag Kotan  se pod imenom Natok vratio među žive i raspalio strast  fanatičnih kotijanaca koji prete da osvoje Koradžu.Crne misli i noćne more pohode princezu Jasmilu koja sudbonosno  proročanstvo traži u drevnom kultu Mitre.Voljom Mitre ili pukim slučajem, Jasmila budućnost carstva polaže u ruke ratnika plaćenika, mrkog simerijanskog razbojnika znanog mnogima kao Konan.
Ovog juna meseca je tačno osamdeset i pet godina kako je ova priča iz pisaće mašine Roberta Hauarda ugledala svetlost dana u magazinu Weird Tales.Do sada je četiri puta adaptirana u strip , a ovaj najnoviji uradak je francuskog porekla.Mrki varvarin ponovo hara Stripotekom posle pune 33 godine odsustva.Upravo ovom pričom izdavačka kuća Glena(t) započinje seriju adaptacija Konanovih avantura.Razlog tome leži u činjenici da su autorska prava na Konana u evrokontinentalnom pravnom sistemu prešla u javno dobro, što znači da R.E.H. estate nije više isključivi držalac prava na te priče te francuzi , i ostali naravno, mogu da ih adaptiraju bez da plaćaju pomenutima uz navođenje imena autora, respectively. A sad,  kakav je francuski Konan ? kratak odgovor je korektan, duža analiza sledi.


Moram odmah da naglasim da mi izvorni ,,Crni Kolos" nije među boljim pričama o Konanu.Scenario je prilično formulaičan (ko je čitao Kralja Konana zna na šta mislim), ne razvija lik varvarina, ne odlazi se mnogo u susret onostranom, fali emotivni udarac, fali i bilo kakva dubla poenta itd...Iz čitave priče saznajemo ono što već znamo a to je da je Konan opak baja sa kojim se ne valja mešati pošto  izlazi i natprirodnim silama na crtu i da je pametniji nego što izgleda.

U poređenju sa američkom verzijom iz ,,Divleg Mača" (kod nas prvi tom, Darkwood izdanje velikih razmera) francuskom Konanu nedostaje horor atmosfera.Poređenja radi, Bjušemin i Alkalin pristup je znatno bolje dočaravao senovite drevne ruševine Kutčemesa. Ronan Tuloa ovo prikazuje kao  banalnu kopiju Egipta kojoj nedostaje misterioznost i kiklopske ruševine Hauardove mašte. Scenarista Vensan Briža izbegava korišćenje odlomaka Hauardove proze, pa ponegde izgleda kao da fale pojašnjenja.Na primer kod njih dvojice ispada kao da je Ševatas pukim slučajem upao u grobnicu a ne spominje se istraživanje po drevnim knjigama.Mada sa druge strane, Tuloa je prikazao Natoka odnosno Kotana kao zlosutnog drevnog faraona obavijenog crnilom, što mu dođe poboljšanje.

Crtačko umeće  Ronana dolazi do punog izražaja kada u scenama bitke, koja je ovde detaljnije obrađena nego kod amera.Ne samo da uspeva iz ptičije perspekitve prikazati sudar dve vojske nego ulazi u prilično krvave detalje divlje  borbe prsa u prsa.Tuloa ne štedi olovku dočaravajući masovnu koljačinu sa obe strane.Bjušema ispada puritanac naspram ovog nivoa krvoprolića i dvljaštva.Pored toga , Ronan ne beži ni od lascivnijih scena.Iako mu fali mraka, Tuloa makar ima krvi i erotike!

Ono glavno po čemu je francuski Konan drugačiji u onosu na američkog je vizuelni identitet. Konanov svet je ovde prikazan u pseudo-srednjevekovnom stilu naspram uobičajenog pseudo-starovekovnog koji mu više priliči.To ne smeta mnogo , barem sve dok Konan nije isukao mač i oštricu naspram glavnog zlikovca držao u ,,en gard" položaju što je besmisleno.Zbog čega bi se okoreli razbojnik u borbenom zanosu pridržavao kojekakvog viteškog kodeksa?


Drago mi je što je ovaj strip kod nas objavljen a još draže što je svetsku premijeru doživeo i  u Stripoteci.Moram priznati da mi  ova crno-bela varijanta deluje moćnije u odnosu na obojenu iz preview-a.Iako ova priča spada među Hauardove slabije uratke , ovako prikazanu vredi  pročitati uprkos falinkama.Interesantno je to što Glena(t) kao izdavač ne namerava da se pridržava istog vizuelnog identiteta Konana, budućim crtačima su ruke odrešene, tako da ima prostora za  iznenađenja u okviru ovog serijala.

Ocena:


Нема коментара:

Постави коментар