четвртак, 26. септембар 2019.

Probrani Betmen stripovi

Kao što rekoh , ove godine se osvrćem na neopravdano zapostavljene Betmen stripove.Ovo nije top lista, tako da stripovi nisu rangirani prema značaju nego mom ličnom izboru najzanimljivijih pojedinačnih  (single issue) Betmen stripova iz prošlog veka.Izbegao sam tzv. ,,značajne pojedinačne brojeve" koje možete sretati po raznim top listama kao i često navođene nagrađivane epizode , pa sam odabrao četiri manje poznata a odlična stripa iz redovnih serijala tj.Batman i Detective comics (većinom).

Demon iz Gotove vile



Mnogo tga se može reći o O`Nilu i Adamsu, bilo ko da se iole udubio u analiziranje Betmena će ubrzo shvatiti zbog čega su nezaobilazni.Ne samo da su reformatori koji su raskinuli sa kempom i spasili strip junaka  sigurne  propasti, nego su ga vratili korenima.Ako pogledamo prve brojeve Betmena , dela Boba Kejna i Bila Fingera,  ustanovićemo dve bitne stvari.Kao prvo , Betmen je oduvek bio detektivski strip pošto se protagonista prvenstveno bavio razrešavanjem ubistava i gonjenem zločinaca.Međutim , Betmenov svet nije racionalan poput sveta Šerloka Holmsa.Betmenove avanture su ga često dovodile u susret natprirodnih zlikovaca kao što su vampiri,vukodlaci itsl.Dakle, Betmen koncipiran kao borac protiv zločina, prirodnih i natprirodnih. Kao drugo, ovaj strip je scenaristički i crtački bio u velikom zaostatku za tadašnjim mejnstrim stripom.Pronađite i sami se uverite kako izgleda rani Betmen u poređenju sa Princom Valijantom,Flešom Gordonom,Popajem i drugima.Betmen je bio treš i zbog toga se te rane avanture retko spominju u smislu umetničkog dometa.Njihov značaj se iscrpljuje u prvim pojavljivanjima antagonista ili sporednih likova, nikako u likovnim  dostignućima.Kejn je vremenom popravio stil a bilo je solidnih crtača posle njega , ali niko kao Nil Adams.On objedinjuje dinamičke kadrove, relističniju anatomiju, saspens i sf sa hororom na dotad neviđen način u DC stripovima.O`Nilovi scenario i propratni tekstovi su pojačavali atomosferu gotskog horora koju je Adams vratio na velika vrata.Iz njihovog opusa se može izabrati baš mnogo kvalitetnih stripova koji se i dan danas odlično drže jer su položili najteži ispit, a to je  ispit vremena.Od vih odabrao sam strip ,,Demon uz Gotove vile" jer najbolje pokazuje pomenute tendencije.Naslovna strana kao omaž Bobu Kejnu  a unutra gotska priča sa motivom mrtve drage.Objavljeno u Batman 227.

Noć progonioca


Kada je Nil Adams, na insistiranje fanova , prešao iz Brave and the Bold na glavni Betmen serijal, onda je njegov Betmen postao definitivni Betmen.Svi crtači su stilove prilagođavali i ravnali po uzoru na Adamsa, pošto je bio neverovatno popularan.
Noć progonitelja je primer jednostavne a vrlo uspešne priče.Betmenov pohod je  motivisan osvetom koja se temelji na traumi proživljenog ubistva roditelja.Zakleo se da se takvo delo neće ponoviti, ali svedoci smo da je uprkos svoj opsesiji i nadljudskim naporima Betmen gledao sličnan prizor nekoliko puta u karijeri.Šta bi bilo kada bi mu se slična scena odigrala pred očima?To se zapitao Stiv Englehart i razultat je ova fenomenalna kratka priča u kojoj Betmen progoni ubice i uteruje im strah u kosti.Adamsov uticaj je jasno uočljiv kod braće Amendola  koji su Betmenovom lovu na ubice dali vrlo mračan ton.Ovo je prva priča o Betmenu koja se uopšte upustila u psihologizaciju protagoniste, u njegovu otvorenu ranu iz detinjstva.Darvin Kuk je nacrtao rimejk pod nazivom ,,Deža vi" koja je reprintovana u  Batman : ,,Ego and other tails"   koji toplo preporučujem. Objavljeno u Detective comics 439.

Ne večeras


Betmen i ostali kostimirani tipovi se u stripovima nekako uvek nađu baš tamo i tada kada su potrebni, zar ne? A šta se dešava ako građani nisu ovce , kako najčešće ispadaju u takvim stripovima, nego sasvim stvarni i sposobni ljudi ? Ima li potrebe za Betmenom  u takvom svetu? Ovu šaljivu avanturu nam donose Harlan Elison i Džin Kolan.Elison je tokom svoje bogate karijere napisao scenario za dva Betmen stripa, kratke priče od kojih je druga reprintovana  u Crno i Belo 2 , pa čak i za jednu epizodu tv serije iz šezdesetih koja nije snimljena ali je adaptirana u strip.Objavljeno u Detective comics 567.

Slučaj  hemijskog sindikata


Slučaj hemijskog sindikata je naziv prvog Betmen stripa ikada.Hteli to priznati ili ne , scenario za Betmenovu prvu avanturu  je  prepisan iz The Shadow magazina.Pažliviji čitaoci su sigurno upoznati sa time, ako nisu evo i mog kratkog osvrta na  korene mračnog viteza. U svakom slučaju, ova pričica je reprintovana mnogo puta u raznim antologijama, pravljeno je mnogo rimejkova ali nisam zbog toga izdvojio ovaj broj.U ovom rođendanskom broju se nalaze dve odlične reinterpretacije koje su radili ozbiljni igrači iz sveta američkog mejnstrim stripa. Mislim na koautore poput  Marva Vulfmana i Džima Aparo-a i dvojac Alan Grant i Norm Brejfogl.Iza sebe imaju mnogo zasluga u stripovima, a ovde možete videti velikane na delu.Objavljeno u Detective comics 627.

Nastaviće se.




Нема коментара:

Постави коментар