среда, 29. април 2015.

Better Call Saul - prva sezona



Breaking Bad , kod nas prevedeno kao ,,Čista Hemija", je jedna od najboljih američkih tv serija ikada snimljenih. To nije subjektivan stav, daleko od toga, serija je dobila više nagrada među kojima su i sedam Emi nagrada ,dva Zlatna Globusa a povrh toga je ušla u Ginisovu knjigu rekorda kao najbolje ocenjena serija svih vremena. Obzirom da je očigledno reč o televizijskom remek-delu, svaki nastavak/dodatak bi bio dočekan sa velikom dozom skepticizma. Srećom ovo nije nastavak serije nego derivat (tzv. spinoff ) pa samim time ne dotiče baladu o Volteru Vajtu, nego se fokusira na veoma omiljenog sporednog lika Sola Gudmena (Saul Goodman).



Redovnim gledaocima je Saul , koga tumači fenomenalni Bob Odenkirk,poznat još od druge sezone ,,Čiste Hemije"  kao korumpirani advokat, savetnik  i zastupnik raznoraznih kriminalaca. Tokom ovih deset epizoda gledaoci su imali prilike da zavire u njegovu prošlost šest godina pre početka ,,Čiste Hemije". Ekcentrik sa manirima nametljivog preprodavca , Džimi Mekgil (to  je inače Solovo pravo ime) je davnih dana bio vrhunski prevarant iz predgrađa Čikaga. Sticajem okolnosti malo mu je falilo da zaglavi u zatvoru,  itako bi i bilo da ga nije majstorski odbranio rođeni brat i vrhunski advokat Čarls Mekgil (Michael McKean). U međuvremenu je i sam postao advokat i iskupljuje se time što izdržava brata koji je počeo patiti od neobjašnjive preosetljivosti na elektromagnetna polja.



Džimi se trudi iz petinih žila da bude pošten, međutim baš zbog toga jedva uspeva da opstaje  u surovom okruženju grada Albukerkija. Tokom serije gledaoci prate njegov postepen povratak starim navikama , pošto su  surove lekcije iz života pnovo probudile varalicu u njemu,kao i tragične okolnosti usled kojih se odriče svake trunke poštenja i započinje silazak u ponor kriminala. Snovi o pravednom životu mu se razbijaju pred očima poput šolje sa simbolom pravde u uvodnoj špici poslednje epizode.


Bez obzira na ime, ovo nije samo serija o Džimiju ,nego i o dugogodišnjem favoritu Majku Ermantrautu. Pošto se gledaoci sigurno sećaju njihove poslovne saradnje, nij nimalo čudno što viđamo kako im se ukrštaju putevi ukrštaju tokom serije. Saznajemo i koji ga to lični demoni proganjaju kada je došao skroz iz Filadelfije u prašnjavi meksički grad Albukerki. Gledaoci mogu očekivati isti crni humor, bogat dijalog i sjajni krimi zaplet na koji su se navikli gledajući ,,Čistu Hemiju". Napetost koja tera na  konstanto iščekivanje sledeće epizode je i dalje tu , uprkos tome što od počekta  znamo  u kom će se smeru razvijati ličnost glavnog anti-heroja.

Ocena:


Нема коментара:

Постави коментар