петак, 24. април 2015.

Gimnazijalci u Gotamu (Gotham Academy 1-6)Čitajući pojedine superherojske stripove , da li se ikad zapitate  kako izgledaju životi običnih ljudi u  takvom čudnom  svetu  šarenih kostima,neverovatnih moći,natprirodnih bića,grandioznih zlikovaca i vanzemaljskih pretnji? Do sada je bilo  pokušaja od raznih izdavačada se to koliko toliko dočara, ali DC comics baš i nije prednjačio u tome od kako je uspostavljen novi poredak od 2011.godine (New 52). Srećom,  stvari su se malo  popravile prošle godine pojavom stripa Gotham Academy čiji su glavni likovi gimnazijalci. Ovo nije prvi put da viđamo priče o Gotamu izvan nekoliko redovnih Betmenovih serijala, odličan  primer toga je nekadašnji  Gotham Central, ali  je svakako prvi put kako se susrećemo sa ovom grupicom likova.


Strip počinje  sa glavnom junakinjom, enigmatičnom Olive Silverlock koja upoznaje mlađu koleginicu Maps Mizoguchi sa prestižnom gimnazijom  ,Gotamskom Akademijom , a time ujedno  čitaoce uvodi u materiju. Junaci ovog stripa čine jednu zanimljivu grupu raznovrsnih ličnosti : pomalo povučena Olive, gejmerka Maps i njen brat teniser Kyle, čarobnica  u pokušaju Pomeline i dežurni mutivoda Colton Rivera.
Od samog početka je jasno da je Olive proživela nekakvo traumatično iskustvo tokom prošlog leta i da je to kod nje stvorilo antagonizam prema svemu šišmišolikom. Tokom vremena saznajemo malo po malo o njenoj prošlosti dok zajedno  rešavaju nekoliko školskih misterija. Tajne odaje, stari  dnevnici, obredi , nepoznat simboli i  skrivene opasnosti čine ovaj strip interesantnim i  nepredvidivim do kraja.


Strip dvoje pisaca Becky Cloonan i Brenden Fletcher je  jedna ublažena gotička misterija koja je čvrsto ukorenjena u betmenovsku mitologiju. Suštinski je to  kombinacija srodnih tinejdžerskih drami/misterija , ali srećom pisci su uspeli da stvore sopstveni  identitet.Sam mračni vitez se veoma malo pojavljuje, uglavnom to bude u funkciji   dobrotvora gimnazije i bogataša Brusa Vejna , ali se zato čitaoci mogu nadati poznatim ličnostima iz njegovog sveta. Gotamska Akademija je  povezana sa nekim od ključnih ličnosti i institucija iz  bogate istorije samog grada , zato valja obraćati pažnju na sitne detalje i rodoslove. Stil crtača Karla Kerschl-a je jedinstvena kombinacija mange i zapadnjačkih crtaća koji u potpunosti odgovara atmosferi stripa.
Ukoliko želite da se odmorite od DC-jevih neprestanih superherojskih avantura i kontinuiteta ova   opuštajuća misterija je prava stvar za vas.

Ocena:


Нема коментара:

Постави коментар