четвртак, 16. април 2015.

Šaptač u tami



 Režiser: Sean Branney
 Scenario: H.P.Lovecraft , Sean Branney, Andrew Leman

Kako snimiti dobar Lavkraftovski film? Holivud je razbijao glavu oko ovog pitanja  tokom dugog niza godina i rezultat je gomila manje-više gledljivih filmova,ali bez i jedne istinske interpretacije bilo kojeg od dela ovog čudnovatog pisca. Moglo bi se reći da je pravu adaptaciju njegovih dela nemoguće snimiti kao što je nmoguće u potpunosti opisati grozomorna neljudska bića iz njegove mašte.To je i bio slučaj do pre 10 godina, kada je organizacija entuzijasta iz Kolorada ,,H.P.Lovecraft Historical Society" snimila svoj prvi igrani film ,,Zov Ktulua". Film je snimljen u stilu ere kojoj pripada ta priča, pošto su to 1920-te godine u pitanju onda je reč o nemom filmu u  crno-beloj tehnici. Za svoju izvanrednu adaptaciju popularne Lavkraftove priče, ova organizacija je dobila nekoliko filmskih nagrada  i kultni status među obožavateljima. Sledeći film im je   adaptacija  popularne priče ,,Šaptač u tami" (,,The Whisperer in Darkness).



Nakon obilnih padavina i poplava, u gradu Vermontu su isplivala tela nepoznatih bića i to je izazvalo masovnu paniku mđu starosedeocima koji tvrde da su to đavoljska bića iz starih mitova. Ovaj događaj ubrzo privlači pažnju profesora folklora Alberta Vilmarta (Matt Foyer) koji u početku pokušava da to demantuje  i prilkaže kao sujeverje.Posle neverovatnih pisama koje mu šalje farmer  Ejkli (Barry Lynch)  iz Vermonta koji nudi razne dokaze o postojanju ovih bića, Vilmart započinje sopstvenu  istragu ne slutći da će ga to dovesti u susret sa zapanjujućim istinama  i neverovatnim užasima kosmičkih razmera.

 Za razliku od prethodnog filma, ovaj je smešten u periodu 30-tih godina prošlog veka pa tako nije nem i tempo mu je malčice brži, ovo je po modernim standardima sporo ali  u potpunosti odgovara izvornom materijalu.Gluma, osvetljenje,efekti i pejzaži su onakvi kakve verni čitaoci mogu samo poželeti jer im omogućava da bukvalno urone u piščev svet. Ovakva pažnja prema deteljima samo pokazuje kako vredna ekipa iskrenih entuzijasta može sa malim budžetom i ograničenim sredstvima napraviti nešto čemu se hiperprodukcijska američka filmska kuća može samo klanjati poput ovde prikazanih kultista drevnim bićima planete Yuggoth.



Ovo je odlična adaptacija Lavkraftove priče koja nudi gledaocima jedinstveno iskustvo kako samo taj pisac može prirediti.Čak i ako niste čitali tu ili bilo koju od njegovih priča, ovo se može  gledati kao nesvakidašnje osmišljen zanimljiv omaž starim naučnofantastičnim B-filmovima.

Ocena:

Нема коментара:

Постави коментар