недеља, 22. април 2018.

Mračna Kula


 Scenario :Akiva Goldsman, Jeff Pinkne , Anders Thomas Jense, Nikolaj Arcel
 Režija: Nikolaj Arcel

Džejka Čejmbersa muče noćne more, vizije neke druge stvarnosti i kule koja stoji u središtu svega.Priviđenja mu se svakodnevno pojačavaju dok se neke neobične stvari događaju u svetu oko njega.Dejk je vidovit i  nesvestan spojih sposobnosti ali neka čudna organizacija mu je za petama.Liče na ljude ali ispod kožnih maski se kriju demonski nakoti poznati kao ,,nišči ljudi". U drugoj dimenziji poznatoj kao ,,Srednja Zemlja" revolveraš Roland traga za čovekom u crnom i kulom koju isti pokušava da sruši.Putevi Rolanda i Džejka će se ukrstiti ali da li će to biti dovoljno da se spreči uništavanje mračne kule koja deli svet od haosa?


,,Mračna kula" je osmoknjižije Stivena Kinga osmišljeno kao kombinacija žanrova od vesterna ,dark fentezija do horora ali se može čitati kao kudikamo fentezi avantura.Pošto sam sve delove pročitao između 2011. i 2013. mogu reći da je kao celina solidna avantura ali ništa naročito duboko.Recimo da mi je najinteresantniji četvrti deo ,,Čarobnjak i staklo" koji obrađuje prošlost protagoniste tj.Rolanda, no dobro ovde se neću upuštati u kritiku knjiga nego filma.

 Roland od Gileada je zamišljen kao strong silent type revolveraš po uzoru na  Istvudovog bezimenog čoveka ali sa fanatizmom na kub.To je tip monomanijaka poput Solomona Kejna (prozni ,ne filmski),Sudije Dreda Panišera, onog ,,Saint of Killers" (strip ,,Propovednik").Sledeći logiku romana, oni su alternativne inkarnacije Rolanda, odjeci originala .On je vanredno vešt, ladan kao špricer  i spreman na sve samo da bi postigao ono što je namerio pa makar svet propao.Da bi se takav lik pravilno odglumio potreban je neki tough guy glumac čvrstog pogleda i sposoban da glumi minimalistički sa uskim rasponom izraza lica.Nakon gledanja filma slobodno mogu reći da Idris Elba to nije.Nije nikakav problem što je Elba crnac, bez obzira što mi se ne dopada ta politika ,,rasne korekntosti" Holivuda, problem je to što Elba ne odgovara toj ulozi .On glumi takvog tipa umesto da je pred kamerom zaista takav postao, a to je velika razlika.U filmu Elba ispada kao neki blago deprimirani akcioni heroj, nikako Roland.


Stvarno ne znam kako su scenaristi došli do toga da kula štiti svet/svetove od  nekakvih mračnih sila.Kula je u knjigama vrlo jasno predsavljena kao kičma multiverzuma, ona drži na okupu postojanje kakvo znamo, njeno rušenje ne bi uništilo sve što postoji nego bi u odsustvu kule nastao potpun haos kojim bi Crveni Kralj hteo da zavlada.Između ostalog se implicira da je to simbol poretka tvorca tj.boga(valda Gan?) Samim tim Rolandovo putovanje dobija drugi smisao, pošto on u knigama želi da dođe do vrha kule i ispita svevišnjeg licem u lice.Dakle on nije čuvar poretka nego hoće da ,,uhvati boga za bradu".Ali sve to u filmu otpada pošto umesto toga u filmu dobijamo nekakvu trivijalnu branu od mraka.


Džejk Čejmbers je prikazan kao antisocijalni šizofreničar,žrtva nasilja u porodici  što kao i sve ostalo u ovom  filmu nema skoro nikakve veze sa izvornim materijalom.Džejk je u Kingovim knjigama malo povučen maštoviti klinac koji je često prepušten samom sebi kod kuće jer su mu roditelji skoro ceo dan na poslu.Zbog tog odsustva mu je kućepaziteljka bliža od roditelja, ali od toga nema nošta na ekranu.U filmu ispada da mu je čitava soba prekrivena crtežima i da ne razlikuje sanjarenje  od stvarnosti.

Žao mi je zbog Metjua Mekonahija, pošto mu je podvaljena uloga Voltera aka ,,Čoveka u crnom" u ovoj gluposti  od filma. Da je rađena normalna adaptacija, ta uloga bi mu još i pristajala.Nije teško videti mekonahija u luciferijanskoj ulozi, ali eto ovo je kao sipanje soli u ranu pošto je ta prilika propuštena.Eh, umalo da zaboravim, moći su mu znatno pojačane u filmu pošto scenaristi nisu znali kako drugačije da izađu na kraj sa Volterom pošto je za njih suptilna manipulacija mislena imenica.


Čak i ako zanemarim sve ove pojedinosti koje će sigurno bosti oči svima koji su zaista čitali ,,Mračnu Kulu" i posmatram film nezavisno od predznanja, opet ispada potpuna travestija . Mislim da je najgore od svega što se u filmu rađenom prema fentezi knjigama jedva dotiče svet koji preovladava u istima.Čitava atmosfera takvih knjiga se gradi na opisima fantastičnih predela.To je uslov sine qua non za svaki fentezi film.A šta su ovi geniji prikazali? Deo neke pustare, šumu sa zarđalim kršem od prastarog luna-parka i neko prašnjavo naselje iz vestern filmova.Osim u vrlo kratkim pokrivalicama od po nekoliko sekundi Srednja Zemlja se gotovo ni ne vidi!Zaista treba biti reditelj operisan od estetike da  iskoristiš Devar-Toi sa sve pseudo piramidom za samo jedan kadar.Umesto raskošnih prostranstava Srednje Zemlje mi viđamo šugavi Njujork po trilioniti put!


A tek akcija koja ninašta ne liči.Obzirom na Rolandove veštine imali su prostora da se razmašu sa gun kata-ma a umesto toga gladaocima je priređena bedasta generična pucnjava koja liči na svaki drugi zaboravljivi akcioni film od onih koji se prodaju za male pare pa se emituju tokom večeri na domaćim televizijama.Naravno, praćeno je i nezaobilaznom eksplozijom izazvanom pucanjem u gorivo.Najidiotskija scena je kad Elba raznese čitavu piramidu pucanjem u jednu spravu.


I ko je kriv za ovo nepočinstvo, pitate? Scenario su pisali četvorica koju sam naveo na početku a sada ću navesti neke od njihovih ,,genijalnih" uradaka konkretno Goldsman je kriv za pobačaje poput ,,Batman Forever" i ,,Batman & Robin", Pinkne je pisao četiri epizode ,,Lost-a" i     ,,Amazing Spider-man 2" , Jense kao da je ovde slučajno, a sa radom danca Nikolaja Arcela nisam upoznat.Što se same ,,Mračne Kule" tiče ispade ona stara narodna poslovica  ,,Mnogo babica, kilavo dete". King je  stao u mlaku odbranu, ali ne vredi to ništa. Ovo je anti reklama za taj serijal, teško da će se neko nakon gledanja ovog đubreta hvatati knjiga.

Ocena:


Нема коментара:

Постави коментар