четвртак, 15. август 2019.

Legija- treća sezona

Potvrđene su sve moje sumnje iz prethodne sezone.Ova serija je jedno veliko stilizovano šareno ništa! Ovim putem se izvinjavam svim osobama koje su pod uticajem prethodnih tekstova o seriji makar pomislili da se radi o nečemu bitnom.Gospodo, prevareni ste.Bacili ste vreme nizašta.Priznajem da me je Noa Holi vukao za nos tokom tri sezone. Pitanja iz druge sezone ostaju nerešena.Poslednja epizoda je poništila čitave 3 sezone serije! Da, dobro ste pročitali.Sve je palo u zaborav, puj pike ne važi.


Šta se dešava tokom ove sezone? Dejvid je begunac, lovi  ga organizacija D3.Postao je nalik Čarlsu Mensonu tj.oko sebe je okupio omanju komunu/kult čijim članovima ispira mozgove.Pridružuje mu se devojka koja može da putuje kroz vreme i spasava ga nekoliko puta.Dejvid umišlja da je božanstvo i pokušava da se vrati u prošlost , pod geslom da pomaže svetu, kako bi sprečio Faruka da ga opsedne.Podeljene ličnosti sve više preuzimaju kormilo.Usput je privukao pažnju demona koji žive izvan vremena i bukvalno  jedu vreme.Nastupa haos jer Dejvidovo čačkanje vremena  dovodi do smaka sveta.



Sva ova rediteljska ekstravagancija je protraćena zbog suštinske besciljnosti.Holi nema neku viziju, jedinstvenu ideju vodilju.Džaba mu imitiranje Kjubrika i Linča.To su ljudi od ideja a on je samo imitator.Zapravo , da je samo imitator imali bi makar kopiju vrednu gledanja.Istina je gora.Noa Holi je pozer.Digao je prašinu mnogim pitanjima , razbacivao se filozofijom i psihologijom a nije ni pokušao da izvuče neki zaključak iz svega toga.Trolovao je  publiku par excellence .

Od prve epizode sve se vrti oko nepouzdanog naratora.Veoma je očigledno da je  šareni cartoon svet koji vidimo  lažan.Sve vreme se implicira da Dejvid menja odnosno kreira stvarnost po želji, što je u ostalom tako u stripovima.Zašto bi se na svim promo posterima bila slika tipa kojem zvezdana maglina izlazi iz glave? Kao što iz magline nastaju galaksije, tako iz Dejvida nastaje njegov svet. U  prvoj epizodi se vidi scena (pri kraju, kada izranja iz bazena) u kojoj menja stvarnost.Više puta je Faruk akcentovao da je Dejvid tvorac stvarnosti, a takođe je istaknuto da on nad time ima malo ili nimalo kontrole.

Ekipa redovnih likova (mutanata) su poput učesnika u toj fake stvarnosti, ali  su autonomni.Implicira se da ih je Dejvid usisao u sopstveni svet.Zbog toga nikad ne umiru.Kada je Ptonomi ,,ubijen" video se glič u fake svetu i takođe se videlo da je priključen na drvo.To drvo očigledno predstavlja Dejvidov um/centar pošto on sve upija poput korena  i reciklira.Zato je Ptonomi opet vraćen u svet , doduše u novom ruhu, tj. kao robot.Tokom prve i ove sezone smo videli sličnu  stvar sa Leni.Dakle ključno pitanje koje se postavlja sve vreme je : Šta se objektvno (izvan glave protagoniste) dešava? Na to nismo dobili odgovor.Čemu nepouzdan narator ako se na kraju ne suočimo sa istinom? Šta  na to kaže Holi ? All we can know is ourselves!? Ok, ali pisac ipak može prikazati objektivnu stvarnost i time dati neki smisao trosezonskoj psihodrami.


I šta smo dobii ovom sezonom? Čime se to bavio veliki umetnik? Hipijevska poruka tipa ,, not us or them but us and them". To po sebi nije loše  i ne bi bilo loše da se toga držao od početka.Zamislite pisca koji u poslednjoj trećini promeni tok i poentu dela. Pazi sad to, Faruk preobratio D3 i nekako se prelazi preko toga da je on tiranin koji je bukvalno zarobio deo naroda u umovima dece i majmuna. I nekako treba da poverujem kako Dejvida voli kao sina sve vreme?.Kako da ne . Ovo je kao ona glupa nagla promena Sidni tokom prethodne sezone A Dejvid? Ispada da mu je plan sve vreme bio samouništenje/resetovanje.To ne bi trebalo da menja išta u vezi sa njim i njegovim problemima.Dejvid je nesrećna kombinacija šizofrenika i reality warper-a . Prošla sezona je tokom jedne epizode (valjda deseta) odlično pokazala da on kao takav ne može opstati bez obzira na okolnosti.Ili je potpuno lud i visi nad glavom čitavog sveta ko nuklearka, ili je zombifikovan zbog lekova.On nikako ne može biti  moćan i slobodan.Slobodan je samo u svetovima gde je bez moći i pratećeg ludila pošto su kod Dejvida jedno ne ide bez drugog.I kako se serija završava? Umesto katarze smo dobili regresiju.Resetovanje sveta, teraj Jovo nanovo uz malu izmenu.Kao da bi prisustvo Dejvidovih bioloških roditelja nešto bitno promenilo.Nekim čudom ostatak ekipe mutanata to na kraju ladno prihvata.Sasvim olako prihvataju sopstveno razaranje.


Vidi se da je Holi bio pritisnut zbog male gledanosti serije, pa je sve završio trećom sezonom.Može on da priča koliko god hoće da je sve vreme imao samo tri sezone na umu, ali raniji interviju ga demantuje zajedno sa svim što smo videli u samoj seriji. I drugi reditelji su imali slične probleme pa su uspevali da naprave zaokruženu celinu.Fulerov Hanibal je odličan primer toga.Holi je mogao sve da rasplete u ovoj trećoj sezoni ali nije ni pokušao.Osam epizoda od po skoro sat vremena je više nego dovoljno.Filmski reditelj  to može uraditi za cirka sat ipo a ovaj kilavander Holi ne uspeva ni za osam!

U pogledu glume, sve što sam rekao i dalje važi.Ista je ekipa, pa nema potrebe da se ponavljam. Jedini izuzetak je Switch/Lauren Tsai, mada njena uloga je minorna.Recimo da ne smeta koliko nedokuvan scanario po kome je morala raditi.Isto mogu reći i za Harija Liojda u ulozi Ksavijera.

Po čemu pamtiti Legion? Pa Legion vam dođe kao šareni paket.Čim skineš ukrasni papir i otvoriš kutiju otkriješ da je kutija sve vreme prazna.Dakle, to je to.Šarena laža.Lepo snimljena i odglumljena ali isprazna serija.

Ocena:




Нема коментара:

Постави коментар