субота, 24. август 2019.

Night Man #1


 Kao što reče Teodor Sterdžen, 90% svega je sranje.U slučaju superherojskog žanra recimo da je 99% bliže istini.Do sada sam pisao  skoro isključivo o onom jednom procentu koji valja tj.opravdava postojanje čitavog  žanra bez obzira na medij (strip,film tv serije, itd.).Ovo nije takav tekst.Više puta sam pisao kako mi je iz čitavog superherojskog žanra omiljeni period prelaz osamdesetih na devedesete.Često ćete čuti da kako su dela  ,,Povratak mračnog viteza" i ,,Nadzirači" promenili šablon tadašnjih stripova ovog žanra.To je tačno, ali delimično.Ko kopa malo dublje, primetiće da su promene  počele sa Murovim Mirackleman-om i Gruenvaldovim Squadron Supreme.No taj aspekt sada nije bitan kao što  nije  bitno što su tada nastajali i stripovi sasvim drugačijeg kvaliteta poput onih iz Vertiga.Ovde ću pisati o negativnim posledicama tj. odjeku tih dela.Kao što sam ranije komentarisao u recenziji Foolkiller-a , scenaristi i urednici su počeli da kopiraju ova dela ali na vrlo površan način.Kopirali su nasilje i mračne radnje bez podteksta, misleći da je upravo to proslavilo ove stripove.Tako smo došli do famoznog grim n gritty/dark age perioda u američkom stripu.Trend čija su obeležija : hipernasilje,psiho rmpalije, veliki kajiševi sa municijom uz duge cevi, likovi sa imenima koja počinju prefiksom death itd.Jednom rečiju, ti stripovi su bili EKSTREMNI.

Tome su značajno doprineli osnivači Image comics-a koji su prethodno radili za Marvel ili DC.O ovim the usual suspects je pričano i pisano naširoko i nadugačko po internetu .Najbolje od toga je pogledati šta Linkara u Atop the fourth wall  na youtube-u ima da kaže  o Lajfeldu i ekipi. Ako hoćete u domaćoj varijanti, onda potražite X-men Doba Apokalipse.Tu su vam zastupljeni Lajfeld i ekipa imitatora, pošto su X-Men stripovi poslužili kao rasadnik tog stila(videti X-Force i šurnaest X-naslova) .Taj grim n gritty stil se širio među crtačima poput onog dizelaškog mentaliteta/virusa iz epizode Velike Srbije  (devedesete) .Evo ovde ćete videti kako su se time zarazili Stiv Englehart i Derik Robertson.Da, to je onaj Englehart koji je više puta nagrađivan i koji je pisao sjajne epizode Srebrnog Letača.I onaj Robertson kojeg sam nahvalio za crtež (videti Panišer : Rođen).               Ne verujete mi ? E, pa evo vam! Read `em and weep!

Ovaj strip je bio deo hiperprodukcije izdavačke kuće kratkog veka zvane Malibu comics.Osnivači su ,,uvideli" šta je tih dana bilo popularno,pa su unajmili ekipu crtača i scenarista kako bi radili baš to što sam gore opisao.U međuvremenu ih je otkupio marvel.


Vidimo Džona Domina kako izlazi iz bolnice a pre toga mu doktor kaže ,,Nobody with a hunk of metal in his head survives  unless he wants to Johnny!" Ovako tupavu stvar da kaže doktor/hirurg ? Pa to je baš nebuloza.Preživećete šrapnel u glavu samo ako hoćete? Pfff, kako da ne.Možete i bez glave, sve zavisi od vas i vaše volje.To je 100% tačno, proverite u self-help priručnicima kod lokalnog gurua. Posle toga on se šeta kući i usput čuje zlu misao.Naelektrisani šrapnel u vugla i paf, postajete telepata.Ali , pazi ovo, on čuje samo zle misli! Umesto da pomisli da je lud i potraži lečenje, Džoni prati tog tipa i pokušava da to prijavi policiji.Njihova reakcija na Džonijevo trabunajanje je još smešnija. Pandur 1 : ,, You know the man? So , he could be an actor rehearsing for a  role ! Whaddaya think Jim?" Pandur 2 : ,,It`s just hearsay!". Posle toga Džoni uhodi tog  tipa, šunja se u žbunju  dok ga taj ne primeti i sasvim naglo preskoči ogradu restorana kako bi jurio Džonija.Tip koji nešto krije bi baš tako hteo da privlači pažnju pred desetinom ljudi, zar ne? Tokom večeri neko pokušava da ubije Domina.Deluje kao da prozor eksplodira, a nakanadno saznajemo da je to bio metak .Crtež Robertsona prikazuje eksploziju koja lomi stakla a ne metak. U pojedinim kaiševima se jasno vidi površina meseca u pozadini, a u drugima je samo žuti krug itd.Tako je to kada crtača boli uvo za strip.


I šta je Domino uradio tim povodom? Navukao je masku i postao nekakav vigilante! Tip koji je tek izašao iz bolnice, saksofonista ( u mladosti trenirao borilačke veštine) je za tren oka postao bona fide  crime fighter! Posle operacije, najnormalnija stvar je da preskačete krovove  i peglate sitne barabe , zar ne ? Nigde nije objašnjeno kako je i zašto naleteo na  lopove.U svakom slučaju, makar ih nije prebio kao od šale.Dobio je i on po tikvi (koju je tek operisao), ali ih je premlatio isuviše dobro za nekoga ko se dugo nije time bavio.A šta ćemo sa tipom kojeg je šutnuo sa krova? Ma koga briga za žrtve , ovo je samo superherojština.Ako vam je ovo do sada presmešno , tek da vidite kakav je rasplet.

Tip kojeg je Domino/ Nightman  jurio se vodi kao da je nestao.Domino pokušava da odvrati neku devojku od sastanka sa istim.Na kraju se ispostavlja da je to zapravo taj tip a ne devojka.To je neki psiho ubica koji dere žrtvama lica ! Sve vreme je nosio lica žrtava.Dakle, ispada da se po belom danu šeta sa oderanim licem na glavi a to niko ne primećuje.Da , dobro ste pročitali!Crtač i scenarista nam prodaju  takvu priču! Po njima je koža lica isto što maska o gume.Ali, ni tu nije kraj.Ubica ispod tuđeg lica ima crnu lateks masku! Surprise! Koliko bi hektolitara alkohola morao popiti neko da bi  napisao ovaj mentolski scenario je beyond me.

 Derik Robertson je uglavnom izbegavao ili ponavljao istu pozadinu ,  protagonisti je crtao velike naramenice i nepotreban utility belt, radio je i veliku ekspoziciju ali makar nije izbegavao crtanje stopala i pridržavao se anatomije.Znači, moglo je biti i gore.
Posle svega ovog verovatno mislite da je tu kraj ove travestije.Verovali ili ne ovaj otpadak od stripa je izgurao do 23.broja a posle je i ributovan.Umalo da zaboravim da je poslužio kao predložak za tv seriju.Ne šalim se. Po ovome Nightm(are)man-u su snimljene dve sezone tv serije a ubačen je i u jednu epizodu crtaća.Tada je tek počela filmska pomama za adaptacijama ovakvih stripova čije posledice dan danas viđamo na velikom platnu.

Ocena:Нема коментара:

Постави коментар