четвртак, 17. април 2014.

Sudija Dred: Dan kada je zakon umro



Dan kada je zakon umro je epska priča koja je prvobitno objavljivana u britanskom strip magazinu 2000 AD u periodu  1978-1979 i smatra se jednom od najčuvenijih  priča o Sudiji Dredu.  Radnja se odvija u dalekom 22.veku distopijske budućnosti  u višemilionskom američkom gradu po imenu Mega Siti 1 gde pravdu sprovode ulične sudije, tačnije vrsta policije sa poprilično širokim ovlašćenjima.  Nakon ,,Sage o prokletoj zemlji"   uviđamo da se Dred vraća u Mega Siti 1  kao heroj ali ubrzo se situacija pogoršava raznim spletkama protiv slavnog sudije.

Naravno ni tu se ne završavaju Dredove muke pošto nakon svirepog naručenog ubistva prethodnog vrhovnog sudije Klarensa Gudmena na vlast stupa ludi sudija Kal. Kal manipuliše svim sudijama tako da je sudija Dred  primoran da ospori autoritet palate pravde i uz pomoć malog broja sakatih predavača sa akademije pravde podiže pobunu protiv Kalovog terora.



Ova priča je sasvim očigledno inspirisana vladavinom rimskog imperatora Kaligule što se može lako zaključiti na osnovu imena (Kal) i ponašanja novog vrhovnog sudije. Kao što je Kaligula u jednom trenutku planirao  svog konja učiniti konzulom, slično je učinio Kal kad je proglasio običnu ribu u akvarijumu zamenikom vrhovnog sudije. Kal se korisit raznim sredstvima da uništi Dreda pa i krokodilskim plaćenicima Klegovima.



Sam strip se sastoji od 22 dela pošto je prvobitno objavljivan u formi magazina kao jedan od stripova i samim time ima radova raznih crtača kao što su : Brajan Boland, Ron Smit,Džon Vagner, Majk Markman i Dejv Gibons. Raznolikost u stilovima crtanja ni u jednom trenutku ne ometa tok stripa, a pored mnogih napetih i akcionih scena ima i pomalo humora što samo pridodaje ovoj epskoj futurističkoj priči.

Ocena:

 

Нема коментара:

Постави коментар