уторак, 27. фебруар 2018.

Liga


Ne ovo se ne odnosi na prošlogodišnji promašaj od filma ,,Liga Pravde" (Justice League) nego kratak diplomski film Kajla Higinsa iz 2008.
Početkom šezdesetih godina prošlog veka u  Čikagu se dogodila serija ubistava, svim ubijenima je zajedničko da su bivši super-zlikovci.Policija je na mestu zločina pronašla dokaze koji ukazuju na ,,Strelu" tj. nadljudski brzog  protivnika penzionisanog osvetnika ,,Sivog Gavrana". Sindikat maskiranih osvetnika ,,Liga" je zabezeknut jer je taj misteriozni ,,Strela" odavno nestao. U slučaj  se uključuje i ,,Avet" bivši pomoćnik Gavrana i odlučuje da sam obavi istragu.Potraga za ubicom će ga suočiti sa tajnama tih maskiranih tipova, takvim tajnama koje će uzdrmati javnost i zauvek promeniti njihov odnos prema ,,Ligi".


Iako je debitovao  kao scenarista Marvel  potom  DC stripova , Kajl Higins je zapravo svoju scenarističku karijeru započeo baš ovim filmom. Film ,,Liga" je superherojska misterija snimljena u stilu noar filmova.Takav spoj estetike noar filmova i akcione avanture  sa superherojštinom kao podvrsta palp žanra nije redak u stripovima ali je slabije zastupljen na velikim i malim ekranima.U tih deset godina od kada je ovo realizovano, ništa mnogo se nije promenilo na tom polju , barem koliko znam.Najbliži ovome je Netfliksov Derdevil.Higins i ekipa su prilično dobro ekranizovali ovu priču dekonstrukcije superherojskog žanra inspirisanu ,,Nadziračima" i potonjim pratiocima tog trenda u američkom mejnstrimu. Prava je šteta što nemamo jednu ovakvu priču na velikim ekranima u boskopu umesto  marvelovih šablonskih ,,aj se ujedinimo da spasemo svet" blokbastera.Pored dobrog rada snimatelja ,zanimljiva premisa, solidan scenario i gluma tv glumaca  su glavni aduti ovog kratkog filma. Ako vam se dopada ovaj žanr ili vas bar malo zanima, navalite jer je ,,Liga" zavređuje pažnju.Interesantno je što se Higins pre tri godine vratio baš tom svetu iz ovog filma i iskoristio ga kao  predložak za  strip serijal ,,C.O.W.L." koji radi za Image Comics.

The League from Kyle Higgins on Vimeo.

Нема коментара:

Постави коментар