субота, 30. јун 2018.

Kiša


Ororo Munro poznatija kao  Oluja je redovan član x-men počevši specijalnog  broja Giant Size X-men iz 1975. kojim je uveden novi tim u sastavu u kojem ga danas gotovo svi na svetu prepoznaju.Len Vin i Dejv Kokrum su osmislili zaista upečatljivu mutantkinju koja je sposobna upravljati metereološkim uslovima.Pojavljivala se u gotovo svim adaptacijama X-men stripova na malom i velikom ekranu, ali retko je dolazila do izražaja u ovom drugom.U filmovima je večito u pozadini, uvek sporedna uloga od svega nekoliko rečenica ako i toliko.E pa u ovom fan filmu iz 2016 je upravo ona u prvom planu.Scenaristkinja ovog kratkog ostvarenja Maja Glik, koja ujedno igra glavnu ulogu, je bila poprilično nezadovoljna tretmanom Ororo u bioskopskim blokbasterima i odlučila da pokrene kampanju na kickstarteru kako bi ostvarila svoj san. Evo šta je rekla o tome : ,,Dissatisfied with Hollywood's uninspired portrayal of the only "Superhero" who ever meant anything to me, and motivated by the need to create something big - I've written a short film about the amazing, uncanny, marvelous Ororo Murnoe ".

Događaji iz prošlosti su je vezali za lik Oluje , naročito kultna priča ,,Life-Death" koja je poslužila kao inspiracija za scenario koji su realizovali R.Zane Rutledge  i Jeff Stolhand . O čemu se radi u filmu?  Organizacija MNI sprovodi eksperimente nad mutantima kako bi ih ,,upodobili" (čitaj oduzeli moći odnosno lobotomizovali) za život sa običnim ljudima.Ororo je žrtva užasne procedure, pati od amnezije i sv lađe su joj potonule.Sama je , gonjena od svih ali nije bespomoćna.

Film koristi neke česte klišeove , grubijani iz mračne ulice i tako to,  ali uprkos tome uspeva da  za svojih kratkih 23 minuta solidno dočara traganje za identitetom.Ni ovde Ororo nema puno teksta, ali ima više nego dovoljno vremena da pokaže svoje stanje uma, tj. unutrašnju borbu za izgubljeno pamćenje i naravno fizički obračun sa plaćenicima MNI firme.Kostim je rađen po uzoru na viđenje Paula Smita iz 80-tih sa sve čiroki frizurom.

Нема коментара:

Постави коментар