субота, 30. април 2022.

Sobek

 


Osim ako niste, nekim čudom, čitali malo detaljnije izvore ili pak koju knjigu o egipatskoj religiji, teško da će vam ime Sobek nešto značiti. Ovaj bog krokodila nije opšte poznat kao jedan Horus, Set ili Oziris. Negde ćete ga videti prikazanog kao čoveka sa glavom krokodila ili jednostavno u obliku krokodila. Crtač Džejms Stoko je za svoj strip odabrao ovu drugu varijantu, crtajući Sobeka prema bronzanoj figuri napravljenoj 600 godina p.n.e. koju možete videti u stalnoj postavci Britanskog muzeja. Razlikuje se od originala u tome što na figuri vidimo atef krunu sa nojevim perijem dok naslovni lik ovog stripa ima  nekakvu krunu sa rogovima. U svakom slučaju, ne dajte da vas ovakav uvod zbuni pa da pomislite kako vam za Sobeka treba veliko predznanje ili , daleko bilo, da  čitate neke ozbiljne knjige (brr...knjige...). Malo sutra, ovo je samo zabava sa egipćanskim motivima. Ko hoće pravu stvar, neka se baci u dubinsko izučavanje religije i magije drevnog Egipta.


Ovaj naslov izdavača Shortbox je prava poslastica za strip sladokusce. Stokov stil je kombinacija hiperdetaljnog crteža jednog Džefa Derou (crtač Hard Boiled-a) sa uticajima iz manga stripova. Table su mu  krcate sitnim detaljima koji prosto pozivaju na dugo razgledanje prilikom ili nakon čitanja stripa. Nekima je lakša ova druga varijanta jer na prvu loptu ne mogu da upiju toliko informacija bez prekidanja kontinuiteta stripa odnosno privida kretanja koje on stvara. Strip obiluje panoramskim prikazima reke Nil sa hramovima i raskošnom prirodom. Stoko se baš potrudio da prikaže taj predeo na jedan lep i oku primamljiv način obojen toplim bojama.


Manga uticaji  se vide u fizionomiji i izrazima lica  ljudskih, pa i ovih drugih likova. Pod drugima mislim na kajdžu (kaiju) tj. džinovska čudovišta, pošto je ovaj strip u suštini varijacija na onu staru ,,džinovsko čudovište dolazi i ruši grad" priču tj. crtani film .  Osim toga, manga uticaj naročito dolaze do izražaja tokom humorističkih trenutaka gde vidimo karakteristične izdužene oči , propratan govor tela i šrafuru. 


Što se samog humora tiče, Sobek je blaga slepstik komedija od sorte koja teško da će nekog oboriti na dupe ili na pod od smeha, ali će najverovatnije izmamiti više od jednog osmeh. Sobek se u svemu ponaša kao džinovski dobroćudni krokodil , pa Stoko najviše igra na kartu njegove (nat)prirodne tromosti i lenjosti. On je kao džinovski opušteni debeljko koji se dovuče do grada i mrzovoljno rešava stvar. Dijalozi su detinjasti i nemam ama baš ništa protiv takvog humora ali moram primetiti da je Stoko mnogo bolji crtač i kolorista nego scenarista. Najveća primedba mi je što nema više Sobeka. Ovih tridesetak stranica je premalo, nadam se da će se Stoko vratiti ovom stripu kad-tad. Ipak je Sobek bio nominovan za Ajznera 2020. godine.

Ocena:



Нема коментара:

Постави коментар