понедељак, 15. јул 2013.

Bitka za Pacifik



Režiser: Guillermo del Toro
Scenario: Travis Beacham i Guillermo del Toro


Premisu ovog filma je veoma lako shvatiti i nakon jednog gledanja postera : gigantski monstrumi protiv podjednako gigantskih robota sa sve  blještavim CGI efektima. Gigantski vanzemaljci izlaze iz procepa u okeanu i prete da unište čovečanstvo, koje  nakon neuspelog pokušaja odbrane  konvencionalnim oružijem  stvara potpuno novu vrstu oružija. To su upravo gigantski roboti koji se nazivaju ,,Lovci" pošto se sam program naziva Jager (Lovac na nemačkom). Svakog robota moraju kontrolisati po dva pilota čiji su umovi spojeni putem jedinstvenog ,,neurološkog mosta".
Kaiju
Ovo je odličan filma za ljubitelje ,,kaidžu" (kaiju) žanra, pošto ,,kaidžu" nije samo naziv ovih filmskih čudovišta nego je i japanski naziv za džinovska čudovišta kao što su: Godzilla (Gojira), Mothra, Rodan, Gamera i ostali. Priča prati Rajli Beketa (Čarli Hanam), jednog od nekadašnjih Jager pilota, koji se nekoliko godnia nakon tragedije vraća na dužnost i susreće se sa budućim kopilotom, devojkom po imenu Mako Mori (Rinko Kikuchi). Pored pilota i komandanta Stacker Pentecost, kojeg tumači Idris Elba, pojavljuju se i mnogi interesantni i komični likovi kao što su dvojica suprotstavljenih naučnika Njutn Gajzler (Čarli Dej)  i Herman Gotlieb (Burn Gorman) i naravno nezaboravni trgovac kaidžu organima , Hanibal Čau ( koga tumači Čau Ron Perlman ).
Rajli i Mako
Ako je iko sposoban da napravi zabavan  film o sukobu između robota i kaidžua to je definitivno Guillermo del Toro. Iako sama materija nije mnogo ozbiljna  niti postoje neki veliki obrti, ovaj lagani film to sve nadoknađuje maestralno detaljnom animacijom, epskim akcionim scenama i odličnim humorom.  To sve čini ovaj film savršenim letnjim blokbasterom. Za razliku od većine današnjih filmova Bitka za Pacifik nije reboot ili nastavak postojećeg filma pa je samim tim veoma jednistveno zabavno iskustvo ovog leta. Film najbolje opisuje citat  Njutna Glejzera  : ,,Two thousand five hundred tons of awesome".
Hanibal i Njutn
Ocena :





Нема коментара:

Постави коментар