уторак, 30. септембар 2014.

Dylan Dog: Iz dubine



Dilanove avanture su poznate po čestim omažima kultnih horor filmova. ,,Iz dubine" počinje jednom scenom nalik onoj iz jednog prilično poznatog filma  koja se odvija u tuš kabini unutar motela Bejts. Koji je film u pitanju? Pa naravno, to je čuveni Hičhokov ,,Psycho", ali ubrzo dolazi do promene i ispostavlja se  da se scena ipak nije odigrala  kao u pomenutom filmu pošto su Normana ubili ogromni pipci koji su izašli iz slavine.

Bez obzira što se motel stvarno zove Bejts i to  što je  njegov ludi vlasnik slika i prilika filmskog Normana Bejtsa, on ipak nije smešten u SAD-u nego u malom zapuštenom industrijskom gradiću Dartfordu u Engleskoj.U Dartfordu se dogodilo nekoliko stravičnih ubistava od kojih su se sva odigrala iza zatvorenih vrata. Niko nije spreman da poveruje u priče o sluzavom čudovištu iz kanalizacije koje nekako uspeva da kroz slavine napada svoje žrtve , osim naravno Dilana ,istraživača noćnih mora. Ovog puta ga na istragu nije podstaklo njegovo peto ipo čulo nego uvrnuta  klijentkinja Dženet Krejn koja je pobegla iz ludare.

 Sluđeni  Norman oponaša imenjaka iz filma ali je on ovde minorna ličnost u odonsu na svog čudovišnog amorfnog brata Džordža. Radi se o neželjenom detetu imućne porodice koje je prepušteno svojoj sudbini u kanalizaciji nekako opstajalo tokom godina i  mutiralo u odvratnog bezličnog stvora koji proždire ljude .To je čudovište pripovedalo   kroz neverovatno mračan i košmaran  segment stripa koji je Corrado Roi vešto prikazao. Džordž je uprkos svemu biće željno ljubavi i ljudske pažnje koje je pronašlo srodnu dušu u podjednako poremećenoj  Dženet Krejn (osmišljenoj prema Marion Krejn iz ,,Psiha") koja prošla sličnu situaciju.

Ovaj strip ( u originali broj 20)  spada u rani period Dilana Doga i iako nije na nivou nekih od Sklavijevih poznatijih priča iz istog vremena ipak je vredan čitanja. Na prvi pogled se čini kao da je zaplet mešavina Psiha  i nekog B-filma ali Gručov crni humor kao i  poprilično potresna radnja nikog neće ostaviti ravnodušnim.

Ocena:


Нема коментара:

Постави коментар